2013-11-13 18:05:17• hírek • Kocsis Zoltán

Szigorodik a vámellenőrzés Csanáloson, petíció a kamionok ellen

Csanálosra látogatott szerdán Eugeniu Avram prefektus. A kormánybiztos célja az volt, hogy közvetítsen az önkormányzat és a határrendészet között évek óta stagnáló mérleg-problémában. Mellau József polgármester ezúttal is kijelentette: a legvégsőkig hajlandóak elmenni, hogy megakadályozzák a nagy kamionok forgalmát.

Amint arról már beszámoltunk, a román kormány november 6-án fogadott el egy memorandumot, mely szerint megváltoztatják a Csanálost és Vállajt összekötő határátkelőhely besorolását. Ez lehetővé tenné, hogy a nagy teherautók is használhassák a határátkelőt. Eddig ugyanis csak a 3,5 tonnánál kisebb kisteherautók léphették át a határt a falu közelében.

„A prefektus úr nem tudott a dologról, de készségesen részt vett a terepszemlén. Megmutattam neki, hogy sok helyen nem fér el két kamion egymás mellett, valótlan tehát az az állítás, hogy az infrastruktúra megfelelne a változásoknak", mondta megkeresésünkre Mellau József.

Egyezség született arról, hogy Vilmos Istvánnal, Vállaj polgármesterével közösen petíciót készít a két önkormányzat. Erről átirat készül majd, lefordítják és a prefektúra követítésével eljuttatják a román (és természetesen a magyar) külügyminisztériumhoz. „Elmondtam neki, hogy az itteni évszázados házak, amelyekben nincs fémszerkezet, nem bírják ki a kamionforgalom okozta remegést. Közöltem a prefektussal, hogy szükség esetén hajlandóak vagyunk elmenni a végsőkig, azaz az útlezárásig is", árulta el Mellau.

Noha ebben az ügyben kevés az előrelépés, Avram csanálosi látogatásának egy igen komoly gyakorlati hozadéka mindeképpen lesz: a vámhivatal ezentúl éjjel-nappal használhatja az önkormányzat mérlegét!

Ez azért számít komoly előrelépésnek, mert eddig egy megdöbbentő problémával kellett szembesülnie a vámhivatalnak: a mérleget csak délután 16.00 óráig használhatták, mivel ekkor bezárták a társulat udvarát, ahol a szerkezetet őrzik. A sofőrök pedig igyekeztek kihasználni a kiskaput - ha tudták, hogy túlsúlyuk van, akkor 16.00 óra után érkeztek a határátkelőhöz, mivel tisztában voltak azzal, hogy már nem tudják lemérni őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: