2013-11-28 17:16:09• hírek • Szatmár.ro

Szigorítják az autószervizek működési feltételeit

A szigorítások miatt sok kis műhely be fog zárni, felértékelődnek a szervizhálózatok és márkaszervizek.

A román kormány több határozatot hozott az elmúlt időszakban, melynek célja az volt, hogy rendet teremtsenek az autószervizek háza táján. Az intézkedések révén felértékelődik a márkaszervizek és a szervizcsoportok szerepe, sok kis műhely viszont nem fogja túlélni a reformokat.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a 2014-es évi RAR-engedélyeztetések során osztályozni fogják az autószervizeket - magyarázza Márton Áron, a szatmárnémeti Grup West igazgatója. Aszerint, hogy milyen műveleteket végezhet el egy-egy szerviz, három csoportra lesznek osztva: az 1-es kategória lesz a legfelszereltebb, legtöbb művelet elvégzésére jogosult, a 3-as a legkevesebb javítás és munkafolyamat elvégzésére jogosult szerviz.

Egyébként eddig a szervizek autómárkák javítására vásároltak engedélyt, ezentúl viszont a különböző javítási műveletek elvégzésére és a szervízbeállásokra is kell engedélyt kiváltaniuk a Gépjármű-nyilvántartási Hivataltól, ami jókora pluszkiadást jelent, hiszen minden egyes művelet engedélyéért fizetni kell.

Komoly befektetés lesz minden szükséges eszköz beszerzése

Ráadásul az autószervizeket kötelezik arra, hogy megfelelő felszereltségük, célszerszám-készletük legyen a munkálatok elvégzésére. Például eddig végezhetett fék-javítást gyakorlatilag bármelyik szerviz, akkor is, ha nem volt fékpadja, de szerződésben állt egy olyan műhellyel, amelyiknek van. Ott ugyanis lehetősége volt elvégeztetni a kötelező féktesztet. A következő év szeptemberétől azonban csak azok javíthatnak majd féket, akik fékpaddal is rendelkeznek - ez pedig több ezer euró körüli beruházást feltételez, tudtuk meg az autós szakembertől.

A márkaképviseletek kerülnek az autószervizek 1-es kategóriájába, mert a legkomolyabb beavatkozásokat, az autót érintő komoly struktúrális beavatkozások is képesek elvégezni - igaz, csak a képviselt márka autóin. A törvény azt feltételezi, hogy hivatalos márkaképviselőként megvan a kultúra, szabályzat, a jól felkészült, folyamatosan képzett személyzet a jó minőségű munka elvégzéséhez.

Nőni fog az országos szervízláncok látogatottsága

Márton Áron szerint az országos autószerviz-hálózatok is felértékelődnek: ahhoz, hogy egy hálózatba bekerülhessen egy szerviz, annak komoly felszereltsége, struktúrája és felkészültsége kell legyen. A szervizhálózat ráadásul egy imidzset, megjelenést is ad a műhelynek, így összességében ez kitűnő választás lesz mindenki számára. Ráadásul ha egy országos hálózat egyik szervizében javítják az autónkat, akkor akármelyik városban bemegyünk egy ilyen műhelybe, tudni fogják, eddig milyen beavatkozásokat végeztek az autón és a kiszolgálás pedig ugyanolyan minőségű lesz az ország bármelyik pontján.

A szervizek számára is jó választás lesz beállni egy-egy hálózatba, hiszen ezzel népszerűséget, reklámot kap, az országos hálózat nagy szerződéseiből - például flotta-szervizelés - pedig ő is kiveheti a részét. A nagy forgalom pedig szükséges ahhoz, hogy egy szervíz életben tudjon maradni.

A sok szervizelt autó lehet a kulcsa az autószervizek működésének, különösen a hamarosan bevezetésre kerülő átalányadó miatt - igaz, ennek bevezetésére egyelőre csak törvénytervezet létezik. A jövő évtől ugyanis azok az autószervizek, amelyek forgalmuk 70 százalékát alkatrészek árusításából és munkadíjakból szerzik ilyen adózási formára lesznek kötelezve. Azaz a beállások alapján meghatároznak majd egy bevételi összeget, amire 16 százalék adót kell majd fizetni. Azonban annak is ugyanakkora összeget kell fizetnie adóként, ha nem hozta össze egy év alatt az adott forgalmat.

Kerülni kell a sufni-műhelyeket

Az átalányadó, a törvényi változtatások, szabályozások, mint már említettük, sok kiadást feltételeznek abban az esetben, ha életben akar maradni egy szerviz. Emiatt valószínűleg sokan illegalitásban folytatják majd tevékenységüket, gyarapodni fognak azok a garázs-műhelyek, ahol mindenféle engedély, megfelelő felszerelés nélkül fognak dolgozni.

Itt jótállást sem vállalnak majd az elvégzett munkára, nem is lehetünk biztosak benne, hogy megfelelő módon javították az autónkat és a megfelelő minőségű alkatrészeket használják.

Általában az a tapasztalat, hogy az ilyen műhelyekben olcsóbban elvégzik a munkát, de úgy, hogy hamarosan egy hivatalosan működő szervizhez kell fordulni, hogy megfelelően elvégezze a javítást, meg hozza rendbe azt is, amit a mindenhez értő szaki még elrontott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: