2009-08-10 09:54:10• hírek • MTI

Sziget - Zene a rasszizmus ellen a nulladik napon

A KFT zenekar
A KFT zenekar

Zene a rasszizmus (ZARE) ellen címmel a magyarországi pop- és rockélet legismertebb képviselői mellett külföldi vendégzenészek és magyar dzsesszmuzsikusok állnak ki a toleranciáért a Sziget fesztivál keddi nulladik napján. A koncert egyben a ZARE elnevezésű új, zenén alapuló magyarországi rasszimusellenes kampány hivatalos kezdete.

Örömmel vállalták a felkérést, mert hisznek a zenészek társadalmi felelősségében - értettek egyet a ZARE megakoncert MTI által megkeresett fellépői, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), a KFT és az Irie Maffia képviselői.
A tíz órás megakoncert ötlete Nagy-Britanniából származik, ahol a Rock Against Racism (RAR) és a Love Music Hate Racism (LMHR) mozgalmak az utóbbi évtizedekben eredményesen léptek fel a zene erejével a kirekesztés ellen. A Szigetet a budapesti brit nagykövetség közvetítésével kereste meg a két szervezet, és keddi napját a fesztivál teljes egészében a rasszizmus elleni harc ügyének szenteli: két nagyszínpadon, majd az éjszakai órákban egyéb helyszíneken több mint 50 zenekar és előadó került a programba.

A nagyszínpadon többek között a PASO, a KFT, az Irie Maffia, az Anima Sound System, az LGT, a 30Y, a Kaukázus, a Bikini, Charlie, Bródy János és számos hazai előadó és együttes koncertjei után az LMHR zenész-aktivistái is összeállnak egy fellépés erejéig. Utóbbiak között lesz például a Babyshambles basszusgitárosa, Drew McConnell, az 80-as, 90-es évek egyik legfontosabb new wave csapata, a The LA,s frontembere, Lee Mavers, valamint Jimmy Pursey, a legendás punkzenekar, a Sham 69 tagja.

Több zenekar a tőle megszokott formációt újraértelmezve vendégzenészekkel mutatkozik be kedden. Így például Balázs Fecó és a Korál kiegészül Kathy Horváth Lajos roma muzsikussal, a Beatrice felvidéki zenészekkel, a Kispál és a Borz a Kiscsillaggal és Németh Jucival, a Quimby pedig Szalóki Ágival muzsikál közösen a megakoncerten.
A világzenei színpadon egész nap dzsesszprodukciókat hallhat a közönség, többek között Babos Gyula, Csepregi Gyula, a Modern Art Orchestra, a Morgan Workshop vagy a Budapest Jazz Orchestra mellett a Miles from India koncertjét, ahol Miles Davis egykori világhírű zenésztársai játszanak együtt.

A ZARE-koncerten fellépő PASO énekese, KRSA (Tóth Kristóf) úgy vélte, megkeresésük "nem lehetett véletlen, mert a ska zenekarok külföldön is nagy úttörői ezeknek a mozgalmaknak, és rengetegen támogatják közülük az LMHR-t".
A zenész megjegyezte: az együttes szellemisége megegyezik a ZARE céljaival, mert zenéjük, szövegeik lényege az elfogadás, az egymás iránti tisztelet. A PASO külön új számmal nem készül az augusztus 11-i fellépésre, de velük egy blokkban énekel majd Harcsa Veronika, illetve "amennyiben lesz idő együtt próbálni, külföldi zenekarokkal is lesz egy jam" - tette hozzá.


A Ladánybene 27 is fellép a nulladik napon
A Ladánybene 27 is fellép a nulladik napon


Bornai Tibor, a KFT billentyűs-énekese az MTI-nek elmondta: mivel dalszövegeiknek többnyire van "egy második, meg egy harmadik jelentése", most a bőség zavarával küszködtek, mikor 2-3 számot kellett választaniuk a rasszizmus elleni napon. Bábu vagy című 1981-es daluk például arról szól: "nem te lépsz, hanem valaki irányít".
"Mély meggyőződésem, hogy a Magyarországon élő rasszista emberek nagy része nem is gondolja, nem is tudja magáról, hogy rasszista, csak valaki irányítja az ő gondolatait" - vont párhuzamot a jelennel Bornai Tibor. A KFT billentyűse szerint történelmi távlatokba helyezné a hazai rasszizmust a Nem sikerül kikúrálni magam című daluk, de az újabb szerzemények közül kacérkodnak a Lefejellek köcsög, a Félelem és a Fénygolyók című számmal is.
A koncertet záró közös fináléra utalva elmondta: szívesen zenélnek mindenkivel közösen, kivéve azokat, "akik már eleve úgy mennek oda erre a rasszizmus elleni fellépésre, hogy ők maguk is rasszisták. Velük nem szeretnék egy színpadon állni" - fogalmazott. Hozzátette: a zenészeknek nemcsak a stúdióban vagy a színpadon, hanem magánemberként is példát kell mutatniuk.

Dagadu Sena, az Irie Maffia ghánai-magyar származású énekesnője arról beszélt az MTI-nek, hogy számukra természetes volt a nulladik napi koncertre szóló felkérést. Az énekesnő személyes tapasztalatairól szólva elmondta: a rasszizmust nemcsak Magyarországon, de szülőföldjén, Ghánában is átélte már. "Kevert vérű vagyok, vicces helyen is állok ebben a dologban, mert mindkét irányból találkozom vele" - árulta el Sena, aki sok dalszövegében járja körül a témát.

Szerinte a ZARE sikere a mozgalmat képviselő zenészeken fog múlni. "Ha később hívni fognak minket, szerintem mi szívesen megyünk, bár nem szeretnék 11 ember nevében beszélni. De azt hiszem, ez az a téma, amelyhez nyugodt szívvel adjuk a nevünket" - közölte az Irie Maffia énekesnője.

A program 23 órától a nagyszínpadokról sátorba és kis klubhelyszínre költözik. Az A38-wan2 sátorban Ganxsta Zolee és a Kartel, az Anna and the Barbies, a Ladánybene 27, Sub Bass Monster, valamint a Back II Black játszik, míg a Budapest Jazz Klub színpadán Szakcsi Lakatos Béla, Binder Károly, Borbély Mihály, Vukán György, Berkes Balázs, Kőszegi Imre vagy a Csanyi, Lattmann Quartet folytatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: