2008-01-15 00:20:10• hírek • Szatmar.ro

Szexuális zaklatás a munkahelyen

 Egy „véletlen” érintés, szemezés… lehetséges, hogy ez csak egy kétértelmű móka a főnök részéről?

Egy „véletlen” érintés, szemezés, ártatlan flört… lehetséges, hogy ez csak egy kétértelmű móka a főnök részéről? Lehetséges. De amikor ezek a tényezők az előrelépés feltételéhez, fizetésemeléshez, vagy anyagi javakhoz kötődnek, akkor a dolgok gyökeresen megváltoznak. Ebben az esetben, minden bizonnyal szexuális zaklatásról beszélünk.

Nehéz megmondani, mit lenne helyes cselekedni. Nagy a kockázata, annak, hogy kirúgnak mivel nem tudtad tartani a szádat. Azonban nem szabad hagynod, hogy ez a dolog megfélemlítsen. Szükséges lesz állást foglalnod, még akkor is, ha ez a cselekedet akár munkádba is kerülhet. Egy állásért, ahol nem fejlődhetsz szakmai téren, nem érdemes semmilyen kompromisszumot kötnöd.

Mit tehetsz tehát, egy ilyen helyzetben?

Az első perctől az utolsóig, szem előtt kell tartanod a zaklató eltávolítását, egy nyugodt munkakörnyezet kialakítása érdekében.

Első sorban, mondj le a kihívó öltözetről. Nem kell apácának öltöznöd, de egy munkához illő ruházat segíthet megtartani a tisztes távolságot.

A második lépés abból áll, hogy rá kell tenned a pontot az „i”-re. Beszélj illedelmesen a zaklatóval, és közöld vele, hogy mi zavar. Közöld világosan vele, hogy zavar az irántad kinyilvánított attitűdje: „Tudod, igazán zavar a viselkedésed. Megkérlek, hagyd abba, ellenkező esetben, nekem is lépésekhez kell folyamodnom”.

Ha úgy érzed, hogy a beszélgetés nem vált hasznodra, a munkatársak segítségét is kérheted, hátha nekik sikerül lecsillapítaniuk.

Ez sem segít? Akkor nem maradt más hátra, durván kell játszanod! Fenyegesd meg, hogy elárulod feleségének, vagy barátnőjének!

Ha a zaklatás folytatódik, ne állj meg és ne is gondolj a felmondásra! Miért veszítenéd el állásodat, ahelyett, hogy a helyére tennéd azt, akinek igazából fel kellene mondania. Küldj egy kézzel írott panaszlevelet a vezetőségnek, illetve kérd más intézmények segítségét is problémád orvoslásában. Ez a dolog biztosan elgondolkodtatja majd az illető személyt, természetesen, ha addig nem mond fel!

Az utolsó rád váró lépés a feljelentés. Egy 150 lejtől 1500 lejig terjedő büntetésnek nagy esélye van, hogy lehűti az illetőt, aki talán ezek után átformálja magatartását és még azt is kétszer meggondolja, hogy rád néz-e, vagy sem.

Még ha számos olyan helyzetet is kell átvészelned, amelyben az áldozat szerepében leszel feltüntetve, állj ki a végsőkig ügyed mellett. Ne add el magad egy nagyobb fizetésért, vagy egy előreléptetésért. Idővel, ezek a dolgok nem fognak egyebet jelenteni számodra csak megalázást és szenvedést.

Szelényi Anna

 

Kapcsolódó oldalak:

http://szexualiszaklatas.lap.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: