2006-11-08 09:20:42• hírek • Kis Csilla

Szexuális anorexia

szexdietaKorunk új betegsége a túlzott, kóros önmegtartóztatásra épít
A nők egy része megvonja magától a fizikai örömöket!Rohamosan terjed a szexuális anorexia. Korunk új betegsége a túlzott, kóros önmegtartóztatásra épít. Vagyis az érintettek nem engednek azoknak az örömöknek, melyek felett nincs kontrolljuk. Ebbe a kategóriába tartozik az evés és a szex is. A krízisből legtöbbször csak szakember segítségével juthat ki a beteg.

Egyenlő bánásmód, feminizmus, emancipáció, szingliség, felborult férfi-női szerepek. Az idősebb generáció sajnálkozva legyint mikor meghallja ezeket a kifejezéseket, és csak annyit mond: baj lesz még ebből. Igazuk lehet, mert egyre több pszichés zavar okozta betegségről hallunk. A kezeletlen depresszió számos olyan viselkedési formát mutat, melyek nap mint nap próbára teszik a szakemberek éberségét. „Amiről beszélünk, az valójában az orgazmus zavar egy típusa. Vagyis amikor egyfajta ellenérzést vált ki a betegből még a szexualitás gondolata is. Fél attól hogy elveszti uralmát saját maga felett, kiszolgáltatottá válik. A zavar másik oka lehet, ha az illetőnek bűntudata van” – mondja Molnár Tamás szexuálpszichológus.
„Bünteti magát, mert úgy érzi, hogy nem érdemli meg az orgazmust, megvonja magától a gyönyört. Önértékellési gond is állhat a jelenség mögött. A serdülő lányoktól egészen a negyven-ötven éves korosztályig fellelhető a probléma. Az idősebb generáció azonban különböző mechanizmusokat épít ki. Például megjátssza az orgazmust, vagy fadarabként, kényszerűen tűri az együttlétet” – állítja a szakértő.

Lehetséges, hogy az orgazmus zavar a depresszió kialakulásának egyik következménye, de ez fordítva is működhet, azaz a szexualitás elutasítása is vezethet depresszióhoz. Tévedés azonban azt hinni, hogy a jelenség kizárólag a nőkre vonatkozik. A férfiakat is érinti a probléma. „A teljesítmény-kényszeres értékrend a mindennapokra bőséggel rányomja a bélyegét. Teljesítmény centrikussá válunk, ami alól még az ágy sem kivétel. Ez pedig súlyos problémákhoz vezethet. A férfiak esetében, ha úgy érzik teljesíteniük, kell merevedési zavarok léphetnek fel. A teljesítmény kényszer a szexualitásban az ellenkezőjét produkálja” – mondja a szexuálpszichológus.

A szakértő szerint sokan eljutnak odáig, hogy felismerik a problémát, ám ilyenkor többnyire a partnert hibáztatják. Úgy érzik, hogy mással ez biztosan nem fordul majd elő. „Egyre több hölgy panaszkodik a rendeléseken szexuális életének nehézségeiről. A hölgyek kísérleteznek, azaz több kapcsolatot is fenntartanak. Ám egyik partnerben sem találják meg a számukra ideális férfit. Ha a vizsgálatok bebizonyítják, hogy nincs anatómiai oka, akkor szinte biztos, hogy pszichés zavar okozza a problémát” – mondja dr. Domokos Nándor szülész-nőgyógyász. A pszichológusok szerint minden esetben érdemes megvizsgálni a párkapcsolatot. Majd sorra venni a gyermekkori élményeket, amely valójában már pszichoterápia.
„Nagyon fontos, hogy az ember legyen saját magával őszinte. Lássa tisztán a korábbi traumákat és tudja, hogy milyen kudarcok érték szexuális kapcsolataiban. Az önismereti és a párkapcsolati irányból kiindulva szakember segítségével elemezhető a probléma” – avat be Molnár Tamás szexuálpszichológus. femina

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: