2009-10-01 16:30:39• hírek • Szatmar.ro

Szexfüggőség

Mindenki szereti a szexet. Van aki ritkábban és van aki napi több alkalommal is vágyik rá. Embere válogatja. Olyan is akad, aki ezt a fajta élvezetet mindennél jobban kedveli, de vajon hol húzható meg az a képzeletbeli határ ami a szexet a szexfüggőségtől elválassza?

Egy olyan korban élünk, amikor szinte mindent szabad és lehet. Ez a szexuális szabadságra is érvényes. Mára, egyes elődeink által elítélt viselkedés- és magatartásformák teljesen természetessé és elfogadottá váltak. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor mit jelent a normális szexuális magatartás és mi nevezhető amorálisnak? A hivatalos meghatározások szerint „az amorális, az erkölcsi érzéknek teljesen híján való személy vagy megnyilatkozás.” Vagyis egy olyan ember akinek szexuális életéből is teljesen hiányzik az erkölcsi érzék. Ugyanakkor „a függőség (addikció) rendszeresen visszatérő, leküzdhetetlen szükségérzet valamilyen ajzószer (jelen esetben a szex) iránt, melytől megkönnyebbülés és az örömérzet fokozódása várható.” Ez folyamatosan visszatérő erős szexuális késztetést és vágyat jelent, amely azonnali kielégülésre szorul. Ennek hátterében természetesen összetett viselkedési tényezők állnak.

Létezik valójában olyan betegség, ami szexfüggőségnek nevezhető? J. Ostwald pszichoterapeuta a szexfüggőséget olyan mentális betegségek közé sorolta, mint a pirománia vagy a kleptománia. A „szexuális impulzivitás, hevesség” olykor indulatosság formájában is megnyilvánulhat. A szexuálisan addiktív személy képtelen késztetései ellenőrzésére és azok uralására. A lehető legnagyobb gyakorisággal törekszik arra, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen. Ideje nagy részében szinte csak a szex foglalkoztatja és ez élete más területét is befolyásolja.

A szexfüggő sok esetben tisztában van azzal, hogy „valami nincs rendben vele” és szexuális késztetése már-már túlzásnak mondható, mégis felülkerekedik rajta az az ősi erő, melynek hatására szexuális vágyait már nem tudja kordában tartani. Életében a szex mindenek feletti elsőbbséget élvez. Ez pornófilmektől, önkielégítéstől, magamutogatástól, esetenként prostituáltaktól való függőség valamint a szexpartnerek gyakori váltogatása vagy a kukkolás (voyeurizmust) élvezetét is jelentheti. Íme néhány erre utaló jel: „szexuális hevesség”, hazugságok, titkolózás, egy stabil (szex)partner iránti érdeklődés hiánya stb.

A felmérések tanúsága szerint ez a fajta függőség 80%-ban a férfiakra jellemző. A szakértők szerint a szexfüggők számának növekvése az internetes pornográfia számlájára is írható. A szexfüggők folyamatosan új tapasztalatokra vágynak, hajszolják az élvezeteket, mielőbbi kielégülésre vágynak, elhanyagolják más jellegű igényeiket, ezért a legtöbb esetben veszélybe sodorják kapcsolataikat vagy személyes biztonságukat. A túlzásba és függőséghez vezető szexcentrikusság az évek múlásával, ha nem kezelik lelki összeomláshoz vezet.

Más függőségekhez hasonlóan ennek is hasonló lefolyása van. A szexfüggő kezdetben uralni tudja késztetéseit, de egy idő után annak érdekében, hogy minél erőteljesebb élvezetben legyen része, egyre pikánsabb szexuális élményekre vágyik, ennek érdekében pedig egyre több eszközt és módszert próbál ki. A szexológusok szerint ezzel a „problémával” kevesen fordulnak szakemberhez, a leggyakoribb ok nem más, mint a szégyen. Bár az érintettek közül sokan elbagatellizálják a helyzetet, valójában súlyos függőségről, betegségről van szó, melynek kezelésére a gyógyszereken kívül viselkedésterápia ajánlható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: