2007-04-01 20:40:26• hírek • Kis Csilla

Szexuális önbecsülés

szexonbecsFejleszd szexuális önbecsülésedet, hiszen egészségedre is hatással van!

Mit érsz, ha a szexről van szó? Sokra tartod magad? Vagy épp semmi önbizalmad a szexben? Fejleszd szexuális önbecsülésedet, hiszen egészségedre, de még házimunkákhoz való hajlandóságodra is hatással van! Teszteld, hogy állsz a szexuális önbecsüléssel, és olvasd el, mit mond a pszichológus arról, hogyan javíthatod önbecsülésedet!

A szexuális önbecsülés mértéke – a kutatók szerint – nem csupán sok ismeret a szexről. A szexuális tudatosság szerves része, mellyel nagyon sokszor éppen azok állnak rosszul, akiknek a tárgyi tudásuk, olvasottságuk hatalmas. És gyakran ők azok, akik nem védekeznek. Vagy nem jól, vagy nem eléggé ... 

A szexuális önbecsülés
Érdekes összefüggéseket találtak amerikai kutatók a szexuális önbecsülés és a házimunka végezésére való hajlandóság között. Meg Gerrard egy véletlenszerűen összeállt, főiskolai hallgatókból álló csoportnak tartott előadást a szexről és a születésszabályozásról, majd kiosztott egy tesztet, amely nem csak a hallottakat kérdezte vissza, hanem egyúttal a szexuális önbecsülést is mérte. Meglepetten tapasztalta, hogy a tudásanyagot visszakérdező tesztben csak azok értek el jó eredményt, akiknek a szexuális önbecsülése magas értéket mutatott. A többiek – köztük több kitűnő tanuló is volt – kevésbé emlékeztek a szexualitással és születésszabályozással kapcsolatos információkra.

Könnyebben jön a nem kívánt terhesség és a betegség is!
Gerrard szerint az a tény, hogy valaki zavarba esik attól, ha szexről van szó, még nem tartja vissza attól, hogy közösüljön, de visszatartja attól, hogy előre felkészüljön egy közösülésre, védekezés, orvosi vizsgálatok, és lelki értelemben egyaránt. Az ambivalens emberek úgy kerülik a szex kérdését, hogy egyúttal a születésszabályozásról sem gondoskodnak időben, hiszen mivel szexualitásuk a legkevésbé sem tudatos, így olyan szexbe is belemennek ami nem tervezett. Ezért könnyebben kerülnek krízisbe, akár betegség, akár nem kívánt terhesség formájában.

Gerrard tovább kutatta a témát, és azt figyelte meg, hogy a stabil szexuális önbecsülésű férfiak között sokkal többen voltak akik hajlandóak voltak segíteni a házimunkában párjuknak, illetve az ilyen nők között többen voltak, akik szívesen végeztek ha arra szükség volt, férfias jellegű feladatokat. A stabilabb szexuális önbecsülésű emberek jóval kevésbé voltak féltékenyek, és sokkal kevésbé akartak meglévő partnerük mellett, vagy helyett másikat.

Önértékelés – mire való ez az egész?
A megfelelő önértékelés feltétele az is, hogy saját elvárásaink szerint is értékeseknek érezzük magunkat. Ha belső integritásunk, önbecsülésünk ép, akkor saját testünket, cselekedeteinket is fontosnak találjuk, és elvárjuk másoktól, hogy tiszteljenek minket. A szexuális önbecsülés a nemiségünk tiszteletéről, saját „vonzerőnkről” szól. Minden embernek meg kell tanulnia saját maga értékelését, azonban nem mások szemében, hanem saját belső értékrendje szerint. Sajnos az ép önértékelést nem ajándékozza nekünk már a születésünkkor a tündérkeresztanyánk. Csak hosszú érési és nevelési folyamat során tanuljuk meg konzekvensen és érzékenyen mérlegelni, mi az, amit elfogadunk, és mi az, amit nem.

A szexuális önbecsülésünk stabilitásán múlik a párkapcsolatunk egyenrangúsága, sőt néha maga a párkapcsolat megléte, vagy lezárása is. Az instabil párkapcsolat mélyén mindig ott lapul az egyik, vagy leggyakrabban mindkét fél alacsony szexuális önértékelése. Ezért igen fontos fejleszteni nem csak általános, de szexuális önbecsülésünket is. harmonet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: