2009-11-09 14:52:38• hírek • Szatmar.ro

Szex utáni álmosság

Gondoljunk egy érzéki szeretkezésre ahol (majdnem) minden vágyunk kielégül, és az azt követő pillanatokra. Vajon mi jut ilyenkor az eszünkbe? Utójáték, gyengédség, figyelmesség vagy a partner kiábrándító magatartása, amint az orgazmust követő néhány percben azonnal hátat fordít és elalszik?

Mit tehetünk annak érdekében, hogy partnerünk szex után ébren maradjon vagy jóval kitartóbb legyen? Nyugodjunk bele a helyzetbe vagy tegyük szóvá az udvariatlanságot, annak érdekében, hogy a kialakult helyzetet közösen orvosoljuk? Bizonyára sokan szeretnék tudni a választ. Íme néhány lehetséges ok, amiért a szex utáni pillanatokban a férfiak többsége szinte azonnal álomba merül.

  • Az első indok a fizikai fáradtság és az ellazult állapot, amit a szeretkezés kivált. A nők és a férfiak szervezete által termelt hormonok - melyek az orgazmus során felszabadulnak - arra késztetik a párokat, hogy azonnal hanyatt dőljenek és az édes testi ellazulás mezejére lépjenek, ami magától értetődően álmosságot idéz elő.
  • A lehetséges okok között szerepel az is, hogy stresszel telített hétköznapjaink során, a kimerültség már a szeretkezés előtt fennáll, ezért maga az orgazmus a szervezettől szinte azonnal pihenést és alvást követel.
  • Az orgazmus során felszabadult endorfin nyugtató hatású, ezt követően az izmok is teljesen ellazulnak, ez pedig szintén álmossághoz vezet. Az is előfordulhat, hogy egy férfi két aktus között zuhan mély álomba. Ebben az esetben a prolaktin nevű hormon miatt kell a következő menetig várni. Szexológusok állítása szerint a férfiak maszturbálást követően kevésbé álmosak, mint egy szexparty után. Ez annak köszönhető, hogy az önkielégítés során jóval kevesebb prolaktin szabadul fel, mint a szeretkezést követő orgazmus pillanatában.
  • A nők és a férfiak többsége aktus közben szabálytalanul lélegzik, ennek következtében az agy nem jut megfelelő oxigénmennyiséghez, ami szintén álmosságot okoz.
  • Ritkább esetben ugyan, de azoknál a férfiaknál, akik szex közben kifáradnak, komolyabb szervi gondok is meghúzódhatnak. Amennyiben a szex utáni természetesnek mondható álmosság huzamosabb ideig is fennáll, vagy az aktust követően más rendellenességek is tapasztalhatók, azonnal szakorvoshoz kell fordulni.
  • Pillanatnyilag hatásos megoldás, ha szeretkezés előtt egy kávét vagy más energiaitalt fogyasztunk, ami kissé felpörget. A koffein egy gyors serkentőszer lehet, de hosszútávon nem hatásos. Élénkíti ugyan a vérkeringést és az agyműködést, de az aktus utáni álmosság elkerülése érdekében, célszerűbb a stresszt kiiktatni, a megfelelő mennyiségű alvásra- és a kiegyensúlyozott életvitelre törekedni. Azért valljuk be őszintén, még mindig jobb, ha egy férfi szex után alszik el, mintha aktus közben zuhanna mély álomba.


    Az orgazmus során felszabadult endorfin nyugtató hatású

    Az orgazmus során felszabadult endorfin nyugtató hatású


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: