2007-02-05 18:27:20• hírek • Kis Csilla

Szex, szívroham és fizikai kondíció

szexlabKiválthat-e szívinfarktust a szex?

Kiválthat-e szex szívinfarktust? A kutatók 45 amerikai kórházból 1744 beteget vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, a szex fokozhatja-e a - nem halálos kimenetelű - szívinfarktus veszélyét.

Feljegyezték a betegek szexuális életének előzményeit és aktivitásukra jellemzőket az akut szívinfarktus megjelenésének tükrében. 858 páciens úgy nyilatkozott, hogy a szívinfarktus évében volt nemi kapcsolata. 79-en (9%) az infarktus előtti napon, 27-en pedig (3%) két órával az infarktust megelőzően szeretkezett.

Az infarktus relatív kockázata nőtt, a szeretkezést követő két órában. Ennek mértéke 2,5% volt azoknál, akik azelőtt nem szenvedtek szívbetegségben és 2,9% azoknál, akik már átestek szívinfarktuson. Az összes megvizsgált személyt figyelembe véve azonban a szexuális aktivitás - mint esetleges rizikófaktor - csupán 0,9% volt. A relatív rizikófaktor értéke 1,9%-ra csökkent azoknál, akik rendszeresen (heti két alkalommal) végeztek nehéz fizikai munkát és 1,2%-ra azoknál, akik hetente három alkalommal edzettek. Az angina-pectorisban szenvedőknél és azoknál, akiknél ez a betegség nem volt kimutatható, egyaránt 2,1%-ot mértek.

Összegzés: A tanulmány feltételezése szerint a szex kiválthat szívinfarktust, azonban a szeretkezést követően fellépő szívinfarktus kockázata alacsony (még az angina pectorisban szenvedőknél is). A fizikailag aktív emberek esetében ez a kockázat még alacsonyabb. Az adatok segítségül szolgálhatnak az orvosoknak is, hogy tanácsokat adhassanak az angina pectorisban szenvedőknek és a szívinfarktusból lábadozónak, a biztonságos szexuális életet illetően. (ma)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: