2010-09-19 14:58:49• hírek • MTI

Szex és utcai világítás

Az éjszakai közvilágítás köztudottan negatív hatással van az élővilágra. Rovarok milliói pusztulnak el egyetlen éjszaka leforgása alatt egy kisebb ország területén, a növények növekedése zavart szenved, egyes orvosok szerint még az ember hormonháztartása is megváltozik a fényszennyezés következtében.

Német kutatók most azt derítették ki, hogy a városi fény a madarak szerelmi életére is hatással van. A seewieseni Max Planck Ornitológiai Intézet kutatói rigókat, vörösbegyeket, kék- és széncinegéket valamint erdei pintyeket figyeltek meg éjjel sötét területeken, valamint világos utcákon. Bart Kempenaers és csapata eredményeiket a Current Biology című folyóiratban tették közzé.
A jól megvilágított területek madarai korán keltek, és összességében életrevalóbbak voltak sötétben háló társaiknál. A tojók tavasszal korán rakták le tojásaikat, a hímek pedig akár másfél órával előbb rázendítettek énekükre, mint a vidékiek. Arról nem áll rendelkezésre adat, hogy korábban is tértek-e nyugovóra.

A kékcinegék esetében egy pikáns részlet is napvilágra került. A korai énekesek messze sikeresebbek voltak, ha félrelépés céljából kerestek hölgypartnert maguknak. Kérdések sora vár persze még megválaszolásra: például, hogy jó-e az állatoknak a fény, több utódot nemzenek-e a mesterséges fénynél élő kékcinegék, csökkennek vagy növekszenek-e az állományok - idézte a tanulmány készítőit a Die Welt című német lap internetes kiadása.


A cinegék életét is megváltoztatja a világítás
A cinegék életét is megváltoztatja a világítás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: