2012-03-07 13:16:43• hírek • Mti

Szétszakadhat Líbia

Félautonóm területté nyilvánították helyi törzsi vezetők és milíciavezérek kedden az olajban gazdag kelet-líbiai térséget.

Kedden a kelet-líbiai Bengáziban, a Moammer Kadhafi ezredes bukásához vezető népfelkelés fészkében több ezren gyűltek össze a különböző törzsek és fegyveres csoportok képviseletében, s ünnepélyes keretek között a keleti országrész félautonóm státusáról határoztak. Döntésüket részben azzal indokolták, hogy ezzel akarnak véget vetni a régió Kadhafi uralma alatti - évtizedeken át tartó - hátrányos kezelésének.

A Tripoliban székelő ideiglenes líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) korábban már kifejezte ellenvetését egy részben autonóm keleti régió kialakításával szemben, figyelmeztetve arra, hogy a lépés akár az észak-afrikai ország felbomlásához is vezethet.

Líbiában a volt diktátor, Moammer Kadhafi megölésével véget ért ugyan a polgárháború, néhány felkelő milícia azonban továbbra sem teszi le a fegyvert. Az ÁNT vezetője januárban arra figyelmeztetett, hogy az ország polgárháborúba süllyedhet, ha nem sikerül irányítás alá vonni az egykori felkelők különböző fegyveres csoportjait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: