2012-05-31 11:32:58• hírek • Kocsis Zoltán

Szétrobbantaná a keleti blokkot Lengyelország

Robert Lewandowski
Robert Lewandowski

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Első ránézésre az A csoport nem tűnik túlságosan veretesnek: a házigazda Lengyelország mellett Görögország, Csehország és Oroszország sem tartozik a klasszikus labdarúgó nagyhatalmak közé. Ha a csoport tagjait jobban megnézzük, akkor rögtön megváltozhat a véleményünk. Görögország ugye, sportág legnagyobb meglepetését okozva, 2004-ben megnyerte a tornát, az elődöntőben a cseheket búcsúztatva. Négy évvel később pedig Oroszországot búcsúztatta a későbbi győztes spanyol válogatott az elődöntőben - miután egy körrel korábban kiejtették a hollandokat. Ebből a négyesből kellene továbbjutnia Lengyelországnak!

Franciszek Smuda szövetségi kapitány gyakorlatilag a legjobb keretet tudta összeállítani a tornára. Mi több, nem sok olyan válogatott van, amely megengedheti magának, hogy a Fiorentina kapusát, Artur Borucot ne vegye számításba. De kapus poszton amúgy is erősek a lengyelek: Lukasz Fabianski, az Arsenal második számú kapusa is kimaradt a keretből. Csapattársa, a szintén „ágyús" Wojciech Szczecny helye megkérdőjelezhetetlen a kezdő csapatban.

A lengyel keretben 17 légiós van, legtöbbjük, szám szerint heten, a német Bundesligában játszanak. A csapat erőssége is közülük kerülhet ki: a Pizsczek, Blaszczykowski, Lewandowski (22 gólig jutott a bajnokságban) trió oroszlánrészt vállalt a Borussia Dortmund duplázásában - és kulcsszerep vár rájuk a válogatottban is. Akárcsak Ludovic Obraniakra, aki élete tavaszát futotta a Bordeaux-ban: szélsőként négy gólig és ugyanannyi gólpasszig jutott 2012-ben.

Obraniak és Damien Perquis vélhetően nem is számítottak arra, hogy Lengyelországot képviselik majd, amikor az UEFA 2006-ban megnevezte a házigazdákat. Akkor ugyanis mindketten francia válogatottságról álmodoztak. Azóta azonban, nagyszüleiknek köszönhetően, már házigazdákként csaphatnak össze akár Franciaországgal is, amennyiben a két válogatott továbbjut a csoportból.

Hogy erre a lengyeleknek mennyi esélyük van, szurkoló legyen a talpán, aki meg tudja mondani. Az A csoport borzasztóan kiegyensúlyozottnak tűnik. Ha mégis ki kéne emelni két csapatot, az az orosz és a cseh válogatott lenne. Éppen ezért borzasztóan fontos a lengyeleknek, hogy a nyitómeccsen legyőzzék a görögöket. Hazai pálya ide vagy oda, nem lesz könnyű!

A lengyel keret:
Kapusok: 1 Wojciech Szczesny (Arsenal), 22 Przemyslaw Tyton (PSV), 12 Grzegorz Sandomierski (Jagellonia)
Védők: 2 Sebastian Boenisch (Werder Bremen), 15 Marcin Kaminski (Lech Poznan), 4 Damien Perquis (Sochaux), 20 Lukasz Piszczek (Dortmund), 13 Marcin Wasilewski (Anderlecht), 14 Jakub Wawrzyniak (Legia), 3 Grzegorz Wojtkowiak (1860 München)
Középpályások: 16 Jakub Blaszczykowski (Dortmund), 5 Dariusz Dudka (Auxerre), 21 Kamil Grosicki (Sivasspor), 6 Adam Matuszczyk (Düsseldorf), 18 Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), 11 Rafal Murawski (Lech Poznan), 7 Eugen Polanski (Mainz), 10 Ludovic Obraniak (Bordeaux), 8 Maciej Rybus (Tyerek Groznij), 17 Rafal Wolski (Legia)
Támadók: 23 Pawel Brozek (Celtic), 9 Robert Lewandowski (Dortmund), 19 Artur Sobiech (Hannover)

A lengyel válogatott meccsei:
Lengyelország - Görögország jún. 8 19.00
Lengyelország - Oroszország jún. 12 21.45
Lengyelország - Csehország jún. 16 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: