2009-03-27 16:02:32• hírek • Tóth Klarissz

Szétrepesztő székrekedés

A székrekedés sokak mindennapjait megnehezítő panasz, amit ha nem kezelnek komoly problémává fajulhat. A székrekedésben szenvedő emberek száma térségünkben is növekvő tendenciát mutat.

Székrekedésnek az számít, ha az illető személynek 48 óra leforgása alatt nincs széklete, vagyis elégtelen mennyiségű vagy nehézségekkel jár a székletürítés. A szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a krónikus székrekedés az esetek többségében két tényezőre vezethető vissza. Elsősorban arra, hogy nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű rostban gazdag élelmiszereket, másodsorban a mozgásszegény életforma is kiváltja. Ebből adódóan cseppet sem meglepő, ha a bélműködés lelassul.

A tünetek meglehetősen sokfélék lehetnek: száraz-, kemény széklet, hasi fájdalmak, feszülés és teltségérzés, esetenként étvágycsökkenés, fejfájás, hányinger stb. Amennyiben az előbbiek közül néhány tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz annak érdekében, hogy az esetleges súlyos betegségek lehetőségét kizárjuk. Az sem elhanyagolandó, hogy a panaszok mikor jelentkeztek.

Az alapos kivizsgálást követően, ha egy komoly betegség lehetőségét kizártuk, elegendő mindössze néhány életmódbeli változtatást beiktatni, például igyunk sok folyadékot valamint fogyasszunk bélmozgást elősegítő gyümölcs-, zöldség- és gabonaféléket. Eredményes lehet még, ha joghurtba müzlit vagy lenmagot keverünk és néhány napig ezt fogyasztunk. A tévhitekkel ellentétben a hashajtó gyógyszerek huzamosabb ideig tartó szedése nem ajánlott, mivel ezek serkentik a bélizomzat összehúzódását és a szervezet hozzászokik ahhoz, hogy a szerek dolgoznak helyette. Mértékkel ugyan, de hashajtó gyógyteákat ihatunk. A táplálkozáson kívül a rendszeres mozgás is rendkívül fontos. Különösen az olyan gyakorlatokat kell beiktatnunk, amelyek alaposan megmozgatják a has izomzatát.

Komolyabb betegség előjele is lehet a székrekedés, ilyen többek között a pajzsmirigy alulműködése. Abban az esetben, ha a pajzsmirigyhormon-szint alacsony, lelassul az anyagcsere, ezáltal pedig a salakanyag kiválasztása is. Ennél jóval súlyosabb betegség, a vastagbéldaganat egyik tünete is lehet a makacs székrekedés, vagy éppen a hasmenés és a székrekedés váltakozása. A gyanú igazolása vagy kizárása érdekében vastagbéltükrözés szükséges.

A testi okokon kívül meg kell említenünk, hogy a krónikus székletürítési problémák pszichoszomatikus eredetűek is lehetnek. Gondoljunk például a stressz hatására jelentkező hasmenésre, vagy éppen ellenkezőleg, a szorongó, feszült emberek szorulására. Ezek tulajdonképpen olyan pszichoszomatikus betegségek, melyeket a vastagbélirritáció idéz elő. Mindezen tényezőket figyelembe véve, a székrekedés elkerülése érdekében is elsődleges szempont a megelőzés.

A székrekedés sokak mindennapjait megnehezítő panasz

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: