2009-09-25 14:02:28• hírek • Szatmár.ro

Szerződést kötött a két televízió

Ingyen sugározhatja az Erdélyi Magyar Televízió az MTV határon túli műsorait - egyebek között erről is megállapodott Marosvásárhelyen a két televízió vezetője. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírását követően Medveczky Balázs MTV alelnök találkozott Markó Bélával, az RMDSZ elnökével.

A dokumentumot Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke és Nagy Zsolt az Erdélyi Magyar Televízió munkáját felügyelő Janovics Jenő Alapítvány elnöke Marosvásárhelyen írta alá szeptember 24-én, csütörtökön. „Célunk, hogy az Erdélyi Magyar Televízió a legnagyobb közép-európai kisebbség meghatározó hírforrásává fejlődjön - hangsúlyozta Szepessy Előd, az Erdélyi Magyar Televízió ügyvezető igazgatója, aki szintén részt vett az ünnepségen. Ebben nyújthat segítséget az a hosszútávra tervezett megállapodás, amellyel az MTV, a legnagyobb hagyományú magyar televízió tapasztalataira is építhetünk."

Ismeretes, hogy a hazai televíziók közül egyedül az MTV-nek van olyan, naponta kétszer is látható hír- és magazinműsora, a Kárpát Expressz, amely a határon túli magyarságnak szól. Ősztől a műsor a szokásos kora reggeli időpont mellett a déli Híradó után új kiadással jelentkezik az m1 Híróra című adásának keretében. Az Átjáró című magazin márciustól az m2 mellett a nemzeti főadón is látható, a műsor hétfői, a „Kultúra arcai a Kárpát-medencében" alcímet viselő adásai pedig kulturális témákra összpontosítanak. A Kézfogás a határon túli gazdasági kapcsolatokat helyezi fókuszba. Emellett természetesen a magyar nemzeti főadó meghatározó műsorai is kiemelten foglalkoznak a világ magyarságát érintő politikai, kulturális és gazdasági ügyekkel.


Aláírták az EMT és az MTV közötti egyességet
Aláírták az EMT és az MTV közötti egyességet


„A Magyar Televízió közszolgálati küldetéséből fakad az anyaországon kívüli magyar intézményekkel való kapcsolatok folyamatos bővítése. A kulturális együttműködés nem áll meg az országhatároknál, az Európai Unió nemzetei számára ez természetes - emelte ki Medveczky Balázs. Nemcsak azért fontos számunkra az Erdélyi Magyar Televízió, mert a nevünk közös. Az új intézményt saját gyerekünknek is tekintjük, hiszen születésénél magunk is bábásodtunk."

A Magyar Televízió évek óta figyelemmel kíséri az Erdélyi Magyar Televízió létrejöttéért tett erőfeszítéseket. Elsőként a támogatók közül a magyar közszolgálati csatorna vezetői nyújtottak segítő kezet 2006 februárjában Marosvásárhelyen a szervezőknek. Felajánlottak például egyórányi, főműsoridőben vetíthető műsoranyagot az új csatornának, térítésmentesen.

A kétoldalú munka feltételei mára értek be, így az intézmények szakemberei együttműködési megállapodást készítettek elő. A szeptember 24-én aláírt szerződés az oktatás, a műsorgyártás és az archívumhasználat területén rögzíti az együttműködés kereteit. A kölcsönösségen alapuló egyezmény egyik fő eleme a műsorok cseréje: amíg az erdélyi partner díjmentesen sugározhatja az MTV határon túli műsorait, addig az anyaországi közvéleményt leginkább érdeklő, a romániai magyarság életével kapcsolatos hírekről az erdélyi tévések adnak át új partnerüknek anyagokat.

A találkozónak a marosvásárhelyi Bernády Ház, a város magyarságának szellemi központja, adott otthont, az ünnepséget követően az MTV alelnöke, Medveczky Balázs találkozott Markó Béla RMDSZ elnökkel, aki a Janovics Jenő Alapítvány egyik megálmodója volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: