2014-12-18 16:47:40• hírek • Kocsis Zoltán

Szerződés a magatartászavarokkal küszködő gyerekek segítésére

Három éves szerződést köt a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Boldog Scheffler János Központtal a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal - hagyta jóvá csütörtökön a városi tanács. A központ igyekszik majd kiszűrni a fejlődési rendellenességekkel, magatartásbéli zavarokkal küszködő gyerekeket, akiknek aztán szakszerű segítséget is nyújtanak.

A szakemberek számításai szerint a következő három évben a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Boldog Scheffler János Központ megközelítőleg ötezer 3 és 7 év közötti gyerek fejlődését méri fel és követi nyomon. Ennek menete egyszerű: összesen 225 óvónőt képeznek ki, akik egyfajta kérdőívet töltenek majd ki minden egyes gyerekről. Ezeket a központ szakemberei majd kiértékelik, akinek esetében pedig az eredmények alapján úgy ítélik meg, felveszik a kapcsolatot a szülőkkel és megvizsgálják a gyerekeket.

Nagyon fontos, hogy a szakemberek figyelemmel kísérjék a gyerekek fejlődését, hisz egyes rendellenességeket csak bizonyos kor után lehet felfedezni. Ezért az óvónők a kiscsoporttól a nagycsoportig figyelemmel követik majd a gyerekeket és bizonyos időközönként újabb „jelentéseket tesznek" róluk. A számítások szerint a következő három évben a központ szakemberei közel 12.000 ilyen felmérési dokumentumot értékelnek majd ki.

A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Boldog Scheffler János Központ először 2013-ban végzett ilyen jellegű felmérést. Az eset legmegdöbbentőbb tapasztalata az volt, hogy a szülők alig 30%-a vette komolyan a központ szakembereinek véleményét, a többiek nem akarták elfogadni, hogy gyerekükkel bármiféle gond lehet.

Mert a szülők nem vesznek észre semmi rendkívülit, még nem jelenti azt, hogy minden rendben - éppen ezért nagyon fontos ez a megállapodás, melynek fejében a szatmárnémeti önkormányzat a következő három esztendőben évi 55.000 lejjel támogatja a felmérést. Mely összeg az összköltség közel 30%-a csupán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: