2009-06-18 16:04:21• hírek • Varga Béla/MTI

Szervkereskedő bandát fogtak el Ukrajnában

Egy tízéves utcagyereket akart szervdonorként eladni egy kelet-ukrajnai bűnszövetkezet, de az „üzletet" az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) meghiúsította.

A Donyeck megyében leleplezett bűncselekmény az első olyan eset Ukrajnában, amely bizonyíthatóan összefüggésbe hozható illegális szervkereskedelemmel. A tettet elkövető háromtagú banda potenciális áldozatát, egy gyermekotthonból megszökött kisfiút Szlavjanszk város vasúti pályaudvarán csalta kelepcébe azzal az ígérettel, hogy jó nevű sportiskolában helyezik el, ahol válogatott labdarúgót nevelnek belőle - írta csütörtökön a kijevi Blik című napilap internetes kiadása.

A cikk szerint a bűnszövetkezet tagjai a csavargó gyerekkel elhitették, hogy a sportiskolába csak alapos egészségügyi vizsgálat után kerülhet be. Ezt követően a kisfiú szervezetét teljes körűen kivizsgáltatták Kramatorszk város különböző klinikáin. A kifogástalan leletekről szóló igazolások birtokában, amelyeket az SZBU nyomozói megtaláltak, a bűnszövetkezet feje 60 ezer euróért kezdte árusítani a gyermeket mint multiszervdonort. A magukat potenciális vásárlókként kiadó titkosszolgálati munkatársakkal folytatott alkudozás során a bandavezér 25 ezer eurót elengedett az árból.

Az „áru" átadása Kramatorszk külterületén történt, ahol a bűnszervezet főnöke a pénz átvétele után a vevő autójában hagyta a gyereket. Amikor elindult a saját gépkocsija felé, lecsapott rá az Alfa kommandó egysége.

Marina Osztapenko, az SZBU sajtószóvivői irodájának vezetője a kijevi lapnak elmondta, hogy a szervkereskedelemmel gyanúsított bandatagok mindegyike előzetes letartóztatásban van, a kiszabadított kisfiút pedig megbízható védelem alá helyezték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: