2008-05-08 19:56:55• hírek • Szatmar.ro

Költöznek az orrszarvúk

Sikeresen telepítettek be két hím orrszarvút az északkelet-indiai Assam tartománybeli Manas Nemzeti Parkba, amely a világörökség része, és amely számos veszélyeztetett fajnak adott otthont.

Az 1905-ös mélyponttól kezdve, amikor a területen az indiai orrszarvúkból mindössze 10-20 maradt életben, az indiai természetvédők hosszú küzdelmet folytattak, hogy megmentsék az orrszarvúk élőhelyét és elriasszák az orvvadászokat. Ennek eredményeként a populáció példányszáma 1800-ra nőtt, melyek közül szinte az összes Assamban, a Kaziranga Nemzeti Parkban él. Ha azonban bármilyen betegség megtámadja az állatokat, vagy egyéb természeti csapás éri a Kaziranga területét, az orrszarvúk száma ismét drasztikusan csökkenhet. Az áthelyezések segítenek újraépíteni az orrszarvú populációt a Manasban és más védett assami területeken.

„Lehet, hogy kockázatos az áthelyezés megvalósítása, de semmit sem tenni még kockázatosabb lesz.” – mondta Tariq Aziz, a WWF India egyik vezetője.

Az orrszarvúk összeterelésére elefántokat használtak, majd betették őket a szállítókocsiba. Az állatok különlegesen megtervezett ládákban utaztak, melyek elbírták a másfél-két tonnás súlyt. Ám az orrszarvúk elkábítására használt nyugtatók hatása már régen elmúlt a Manasig tartó 240 km-es, lassú és nehézkes utazás végére. A szabadon eresztés ezért igazán látványos volt. Sujoy Banerjee, a WWF India munkatársa beszámolója szerint az elengedéskor az egyik orrszarvú erejének teljében jött elő a ládájából, körbefordult, majd belerúgott annak a teherautónak az oldalába, amely az elmúlt 14 órában szállította. Ezután eltűnt a sűrűben, a tömeg hangos tapsától kísérve.

A visszaköltözés megható pillanat volt a helyi lakosok számára is, akik egy évtizede vesztették el utolsó orrszarvújukat abban a húsz évig tartó, polgári zavargásokkal teli időszakban, amely tönkretette a hírhedt Manas Nemzeti Park infrastruktúráját és szabat teret engedett az orvvadászatnak.

Az IRV 2020 program a WWF India és az assami kormány közös kezdeményezése. Terveik szerint 2020-ig Indiában hét, Assam által védett területen háromezres orrszarvú-populációt alakítanak ki. E mellett a nemzeti park infrastruktúrájának helyreállítását is célul tűzték ki. Járműveket és rádiókészülékeket biztosítanak, illetve segítenek tornyok, hidak és utak építésében. Az erőforrások zöme a park megfigyelési mechanizmusainak felújítására ment el.


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: