2009-03-09 15:29:35• hírek • MTI

Szervekkel kereskedtek a háború idején

Elrabolt Koszovói albánok szerveit távolították el és adták el Oroszországba a szerbek - állította hétfőn több koszovói albán elektronikus és írott médium.

Erős a gyanú, hogy 1998-1999-ben, a koszovói háború idején a szerbek megölt albánok szerveivel kereskedtek Makedónián keresztül - közölte például a Kosovo Sot című újság.

A Szkopjéban megjelenő, Lajm című albán lap azt írta, hogy a szerbek Macedónián és Bulgárián keresztül értékesítették az emberi szerveket, s azt is hozzátette, hogy a tíz évvel ezelőtti háború idején "sok orosz orvos jelenlétét észlelték Makedóniában".

Bruno Vekaricnak, a háborús bűnösök üldözésére létrehozott szerb különleges ügyészség szóvivőjének értékelése szerint az albán állítások politikai reakciót jelentenek az eltűnt szerbek szerveivel való kereskedés ügyében indított vizsgálatokra. Mint mondta, nyilván sokakat nyugtalanít az a vizsgálat, amelyet a szerb ügyészség és a nemzetközi közösség indított az eltűnt szerbek szerveivel való kereskedés ügyében.

A Vekaric által említett vizsgálatnak kezdetei hosszú időre nyúlnak vissza. A délszláv háborúk bűnöseit üldöző hágai Nemzetközi Törvényszék már évekkel ezelőtt vizsgálatot kezdett, mert olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint a koszovói albánok sok szerbet elraboltak, Észak-Albániába vittek, ahol létfontosságú szerveiket kioperálták, hogy értékesíthessék őket a nemzetközi szervkereskedelmi piacon, majd végeztek velük.

A Carla Del Ponte főügyész elrendelte vizsgálat során kerültek is elő nyomok, megtalálták a titkos operációknak állítólag otthont adó, Sárga Ház néven emlegetett épületet is, de a bizonyítékok nem voltak elegendőek a perindításhoz. A nyomozás azonban még mindig tart, részt vesz benne Dick Marty, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének megbízottja is, aki március végén utazik Belgrádba, hogy tárgyaljon az ottani illetékesekkel.

A nemzetközi vöröskereszt 1900 olyan eltűnt koszovóit tart nyilván, akiről máig nem tudni, mi történt vele, s ezeknek a többsége albán.

Romok koszovóban, 1998-ból

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: