2009-11-03 17:41:59• hírek • Parajdi Andrea

Szerkesztőségünkben fogadtuk az államelnökjelöltet

A Szatmár.ro szerkesztőségébe is ellátogatott Szatmár megyei kampányútja során Kelemen Hunor, az RMDSz államelnökjelöltje, akit a helyi és megyei vezetők is elkísértek. Az államelnökjelölttel egy kötetlen beszélgetésen alapuló interjút is készítettünk, sőt arra is megkértük, hogy szavazzon a Gimik szépe 2009 jelöltjeire.

Ahogyan az ismert Kelemen Hunor, az RMDSz államelnökjelöltje hétfőn két napos kampánykörútra érkezett Szatmár megyébe.  „Mindig szívesen jövök ebbe a térségbe, mert itt rendszerint nyitottsággal és párbeszédkészséggel találkozok"-mondta a kedden megtartott sajtótájékoztatóján a magyar államelnökjelölt, aki kihangsúlyozta választási programjának egyik nagy üzenete a nemzeti identitásunk megőrzéséhez kapcsolódik.

-Itt Szatmár megyében is régre nyúló hagyománya van a multikulturalitásnak,  mindenki arra törekszik, hogy megőrizhesse a tradícióit, nekünk is az a célkitűzésünk, hogy erre megkeressük a törvényes kereteket - mondta. Kelemen Hunor kihangsúlyozta a jelöltségét támogató aláírások nem csak magyar ajkúaktól származnak, éppen ezért ő maga is válani akarja minden nemzetiség érdekképviseletét.

Kelemen Hunor sajtóértekezletet tartott a Szatmár Megyei RMDSz székházban
Kelemen Hunor kedden sajtóértekezletet tartott a Szatmár Megyei RMDSz székházban

-Mi nem várunk egyebet mint az 1918-as gyulafehérvári kiáltványban tett ígéretek betartását, amely az együtt élő népeknek önrendelkezést biztosít. Közel száz éve annak, hogy ezt jóváhagyták, de még mindig nem sikerült betartani a pontjait. Ha ez megvalósul nem lesz köztünk többé vita, elindulhatunk azon az úton, amely minden polgárnak egyenjogúságot biztosít: nyelvi jogok garantálása, kollektív jogok elismerése, kollektív és regionális autonómia biztosítása - mondta az államelnökjelölt, aki úgy véli, hogy a „hiperszuper" központosított államot le kell építeni, helyére egy olyan államot kell létrehozni, amelyben a regionális identitásnak helye van, a történelmi régiók szerepe megnő, a helyi adminisztrációk pedig közigazgatási jogkörökkel is bővülnek.

Kelemen Hunor a Szatmár.ro szerkesztőségét is felkereste
Kelemen Hunor a Szatmár.ro szerkesztőségét is felkereste

Elképzelése szerint véget kellene vetni annak, hogy minden Bukarestre összpontosul, onnan kell koldusként kérni és várni a pénzt, holott az értékeket itt teremtik meg, éppen ezért a helyi közösségeknek kellene a saját problémáikról dönteniük. Ennek megvalósításához azonban államreformra, társadalomreformra, és alkotmányreformra van szükség, amelyet az RMDSz minden törvényes eszközzel érvényesíteni is akar.

Kelemen Hunor választási programjában az adók és illetékek csökkentése is szerepel, szerint egy drasztikus adónöveléssel csak azt lehet elérni, hogy egyre többen folyamodnak majd adócsaláshoz. Mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy senki se gondolja, hogy a 2010-es évben Románia kilábal majd a válságból, hiszen idén egyetlen egy olyan szükséges intézkedést sem tett a kormány, amely elősegítené a jövő évi fellendülést.

Jó hangulatban telt az államelnökjelölt szerkesztőségünkben tett látogatása
Jó hangulatban telt az államelnökjelölt szerkesztőségünkben tett látogatása

Az államelnökjelölt fontosnak tartotta elmondani, hogy kedd délelőtt értesült arról, hogy Kolozsvár polgármestere Sorin Apostu november 4-én, a város felújított főterének átadására készül. -Az RMDSz nem kapott meghívót, ebből az átadásból egy demokrata liberális kampánykezdeményezés lett. Úgy tűnik elfelejtették, hogy Kolozsvár történelmi központjának alakításából a magyarok is kivették a részüket -fejtette ki Kelemen.

Kelemen Hunor az Egyenes beszéd mottóval kampányol, úgy véli azt kell mondani az embereknek, ami igaz és ami fedi a valóságot. - Nem szabad fölösleges illúziókat ébreszteni senkiben, mert ha később nem tudjuk teljesíteni az ígéreteket, akkor kiábrándulnak és elfordulnak a politikától. Vissza probáljuk adni azt a reményt, hogy lehet másképp politizálni, olyan államot akarunk, amelyben a polgár áll az első helyen, és minden más utána következik - hangsúlyozta az államelnökjelölt.

Megszavaztattuk az államelnökjelöltet: vajon a  szőke az ideálja?
Megszavaztattuk az államelnökjelöltet: vajon a szőke az ideálja?

A sajtóértekezlet után Kelemen Hunor a szatmári magyar sajtók szerkesztőségébe látogatott el, 16 óra után a Szatmár.ro-hoz is megérkezett. Az államelnökjelöltet a kampánystábja mellett elkísérte Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor alpolgármester, Erdei D. István parlamenti képviselő és Kovács Máté megyei tanácsos is.

Miután körbevezettük őt a „szerény kis hajlékunkban" és a Szatmár.ro piaci szerepéről is szót ejtettünk egy kis kötetlen interjúra is jutott idő. Távozása előtt a magyar államelnökjelöltet arra is megkértük, hogy voksoljon a Gimik szépe 2009 számára szimpatikus jelöltjére. A lányok fotóinak alapos áttekintése után, egyvalaki végül megkapta Kelemen Hunor szavazatát is. Sajnos, mi csak annyit árulhatunk el, hogy az illetőnek hosszú, egyenes, szőke haja van...Ha valaki magára ismert (és már a 18. életévét is betöltötte) november 22-én, az államelnökválasztáson viszonozhatja Kelemen Hunor leadott voksát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: