2018-03-17 12:08:20• hírek • Bede Emőke

Szerinted melyek a megye legjobb általános iskolái?

A tanügyminisztériumban már szinte hagyománynak számít, hogy minden évben rangsorolják az oktatási intézményeket. Nemrégiben nyilvánosságra hozták az általános iskolákra vonatkozó eredményeket is.

Megyénket illetően elmondható, hogy az első helyen már évek óta a Mihai Eminescu Főgimnázium áll. Ez az intézmény volt az is, amelyik a középiskolák rangsorában a dobogó első fokára állhatott, így az elvárások az általános iskolás diákokkal szemben sem voltak alacsonyabbak. A papírforma pedig beigazolódott: a 2017-es egységes félévi dolgozatok és a felvételi eredmények alapján az Eminescu végzett az első helyen.
 

A dobogó második fokára a Ioan Slavici Főgimnázium állhatott, őt pedig a Grigore Moisil Általános Iskola követte. Kevéssel lemaradva a negyedik helyre a Doamna Stanca Főgimnázium futott be. A lista ötödik helyén a Lucian Blaga Általános Iskola, hatodikon pedig a Constantin Brancoveanu található.
 

A hetedik helyre került a lista első magyar tannyelvű iskolája, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, majd a nyolcadikra egy nagykárolyi oktatási intézmény, a Vasile Lucaciu Általános Iskola futott be. Kilencedik helyen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium található, a Top 10-es lista utolsó helyére pedig az ugyancsak Nagykárolyban található Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumot sorolták.
 

Sajnálatos módon a lista élvonalába egyetlen falusi iskola sem került be, viszont az elsőket követőknek sincs miért szégyenkezniük. Tizenegyedik helyen az Avasfelsőfalusi Elméleti Líceum végzett, majd őt a Túrterebestelepi Általános Iskola követi. Tizenharmadik helyre sorolta a tanügyminisztérium a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumot, melyet szorosan a Mircea Eliade Általános Iskola követ. Tizenötödikként az Avram Iancu Általános Iskola végzett, a tizenhatodik helyre pedig a Balcescu-Petőfi Általános iskola futott be.
 

A tizenhetedik helyen az alsószopori Petru Cupcea Műszaki Líceum található, melyet a szatmári Ion Creanga Általános Iskola követ. Utolsó előtti helyre a Hadadnádasdi Általános Iskola furakodott be, a huszadik helyen pedig a 10. számú Általános Iskola végzett.
 

A tanügyminisztérium ezen lista összeállításakor többek között olyan tényezőket vett figyelembe, mint az egységes félévi dolgozatok eredményei, a felvételi jegy, vagy épp a diákok nyolcadik osztály végi jegyei.
 

Hogy melyik a megye legjobb általános iskolája? Nos, ezt a listát böngészve korántsem tudjuk megmondani, hiszen ezek csak számok. Sokszor azonban többet jelent az összetartó diákközösség, a gyerekbarát tanári gárda, az iskolai körülmények és az a sok élmény, melyet a nebulók nyolc év alatt gyűjtenek. Épp ezért azoknak az iskoláknak sincsen aggodalomra okuk, amelyek nem kerültek be a Top 10-be, de még a Top 20-ba sem, hiszen a minisztériumnak ők csak egy statisztikai adat, a gyerekeknek viszont a második otthon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: