2013-12-13 09:37:35• hírek • MTI

Szeretik a németek az online újságot

Németországban hetvenre emelkedett az online kiadásban fizetős rendszert alkalmazó lapok száma.

A hetvenedik a dortmundi Ruhr Nachrichten, amelynek kiadója csütörtökön jelentette be, hogy fizetőssé teszik a naponta nagyjából 100 ezer példányban eladott újság hírportálját és annak mellékleteit. Ingyenes marad havonta az első 15 megtekintett cikk vagy egyéb tartalom, a teljes kiadáshoz pedig havi 9,90 euróért férhetnek hozzá a látogatók, kivéve a nyomtatott kiadás előfizetőit, akik továbbra is mindent elérnek a portálon.

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild online kiadásában éppen fél éve vezettek be a fizetős rendszert. A bild.de című portálon a legtöbb hír ingyenes maradt, de vannak úgynevezett prémium tartalmak, amelyekhez csak az előfizetők férhetnek hozzá. A Bildplus nevű szolgáltatás a lap szerint nagy siker, csütörtökön közölt adatai szerint hat hónap alatt összesen 152 493 fizető olvasót szereztek.

A német lapkiadók szövetségének (BDZV) összeállítása szerint a 70 fizetős német portál többsége a Bildnél bevezetett - úgynevezett Freemium - modellt alkalmazza. A második fő megoldás a Ruhr Nachrichtennél is alkalmazott - úgynevezett Metered - modell, amelynél az első néhány oldal olvasása ingyenes, a teljes kiadásért pedig havi átalánydíjat kell fizetni.

A harmadik megoldás az, hogy valamennyi tartalomhoz, az összes íráshoz, videóhoz, fotósorozathoz kizárólag az előfizetők férnek hozzá. Ezt a modellt egyelőre csupán három kisebb portál használja.

Megjelent egy negyedik módszer is, amely az önkéntességen alapul: a Die tageszeitung című alternatív baloldali lap online kiadásában -  a taz.de portálon - minden egyes cikk megnyitásánál felkínálják az olvasónak, hogy hozzájárulhat a szövetkezeti formában működő lap fenntartásának költségeihez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: