2014-03-30 11:52:59• hírek • refszatmar.eu

Szeretetszolgálatra buzdították a presbitereket Sárközújlakon

A Szatmári Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége immáron tizennyolcadik alkalommal rendezte meg konferenciáját

A Szatmári Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége immáron tizennyolcadik alkalommal rendezte meg konferenciáját. A Sárközújlakon megrendezett eseményen több mint száz presbiter volt jelen és húsz Szatmár megyei gyülekezet képviseltette magát: Amac, Adorján, Apa, Batiz, Dobrácsapáti, Egri, Erdőd, Halmi, Hirip, Mikola, Ombod, Szamosdara, Szamoskóród, Szatmár-Láncos, Szatmár-Németi, Szatmár-Szamosnegyed, Szatmárgörbed, Szárazberek, Túrterebes és a házigazda Sárközújlak. Emellett a nagybányai és a zilahi egyházmegyéből is ellátogattak az impozáns középkori műemléktemplomba.

A tavaszi konferencián, szombaton 10 órai kezdettel a sárközújlaki református templomban igét hirdetett Nagy Erika házigazda lelkipásztor Péter apostol közönséges első levele 5. részének első négy verse alapján. A tiszteletesasszony igealapú, konkrét tanácsokkal látta el a presbitereket, akik az Isten nyáját kell, hogy legeltessék. Hogyan? Nem kényszerítésből, hanem örömest; nem rút nyerészkedésből, hanem jóindulattal; nem uralkodva, hanem úgy, hogy a presbiterre bízott körzet tagjai példaképként tekintsenek az elöljárókra. Kovács Sándor esperes az igehirdetés után köszöntésében a református énekeskönyv 477. dicséretével bátorította a megjelenteket, hogy legyenek szeretetben összeforrva egy közös test tagjai. Csűry Miklós egyházmegyei főgondnok a tőle megszokott tűzzel buzdította presbitertársait a szolgálatra és arra, hogy legyenek aktívabbak, jobban odafigyelve egymásra, az erősebb a gyengébbre. László Kálmán a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségének elnöke örömét fejezte ki köszöntésében, hogy jelen lehet a konferencián.

Tatár Miklós EMPSz elnök, szervező is szólt az egybegyűltekhez a prédikációban is megfogalmazott üzenettel és az esemény mottójával: ,,Láttassék meg a te műved a te szolgádon!" (Zsolt 90, 16) Az első előadást Király Lajos egyházmegyei főjegyző tartotta A beteglátogató presbiter címmel. A presbitérium hivatott arra, hogy megszervezze a szeretetszolgálatot, az árvák, özvegyek, betegek és öregek látogatását, mondta az előadó, majd a beteglátogatás elméleti meghatározása után a betegágyon sokszor megfogalmazódó gyakorlati kérdésekre kereste a választ: miért van ez rajtam, miért vagyok magányos, mit csinálnak nélkülem? Király a tanácsok után rámutatott a beteglátogatót és a látogatottat is csöndesen átölelő Istenre. Tatár Miklós és Ilyés Jenő elöljárók beszámolójukban a presbiteri szövetség munkáját vázolták fel, annak reményében, hogy még többen csatlakoznak, akár anyagi támogatással a szervezet szolgálatához.

A szünet után Dr. Puskás Csaba háziorvos mutatta be „Természet? - Gyógyászat?"című előadását, melyben óvva intett mindenkit az okkult erőktől, a Jézus nélküli ajtóktól, melyeket Isten szigorúan tilt. Az egészség az Úr ajándéka, de sokszor elsőszámú bálvánnyá is válhat. Isten a betegeket is szereti! - mondta a professzor. Végül Ilonczai Zsombor szárazberki lelkipásztor beszélt a Szatmári Református Egyházmegyét érintő EU-s pályázatokról, különösképpen a nagytarnai Ecosunhome projektről, melynek eredményességét „ilyen volt - ilyen lett" képekkel vázolta. Az utóbbi idők legnagyobb szatmári református megvalósítása mögött áldozatos, kitartó munka, akadályokkal dacoló előrehaladás, de legfőképpen Isten ereje tapasztalható. Jakabi feltétellel (ha Isten is megsegít és élünk) a következő, őszi presbiteri konferencia már az új létesítményben lesz.

A további megbeszélések, indítványok, javaslatok után szeretetvendégséggel és jóhangulatú beszélgetésekkel záródott a konferencia a Kálvin János Református Gyülekezeti Központban, ahonnan a sárközújlaki házigazdák szeretetének emlékével és a szolgálatra való buzdítással távozhattak a résztvevők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: