2012-11-04 15:41:38• hírek • Szatmár.ro

Énekversenyt szerveztek Batizon

Batizi András reformátor, költő emléke előtt tisztelegtek szombaton a diákok számára megszervezett református énekversenyen Batizon. A rendezvény fővédnöke Pataki Csaba megyei RMDSZ elnök volt.

"Ünnep van, mert dalt zenghetünk teremtőnknek" - köszöntötte az egybegyülteket Nt. Kovács Sándor esperes az ötödik alkalommal megszervezett Batizi András Egyházmegyei Református Énekversenyen szombaton, a batizi református templomban. A 6-12 osztályos diákok számára rendezett vetélkedőn előbb írásbeli felmrőn, majd éneklésben, az énekív dallamív alapján való felismerésben, végül csoporténeklésben zajlott a megmérettetés.

A szombati ünnepség istentisztelettel kezdődött, melyen Jobb Domokos ombodi református lelkész hírdetett igét. „Igaz, hogy van egyfajta versengés, de a lényeg, hogy a munkánk Isten dicsőségére történjék" - hangzott a szószékről. Az istentiszteleten a Szatmári Református Egyházmegye Lelkészkórusa az 1510-ben Batizon született reformátor, Batizi András szerzeményeit adta elő.



A rendezvény fővédnöke, Pataki Csaba szenátorjelölt, megbízott megyei RMDSZ elnök köszöntő beszédében elmondta, a batiziak megmutatták, hogy mindig lehet új dolgokat alkotni. „Az, hogy Batizi András emléke él, az azt bizonyítja, hogy Szatmár megyében olyan magyar közösség él, amely képes arra, hogy hagyományainkat ápolja. És olyan pásztorok vigyáznak erre a közösségre, akik lehetővé teszik mindezt" - jelentette ki Pataki, hozzátéve, hogy ezután is csak akkor fog megmaradni ez a közösség, ha minden magyar összefog.

Idén összesen huszonnégy diák és óvodás bizonyította a zsoltárok és dicséretek megtartó erejének szépségét az ötödik alkalommal megrendezett Batizi András Énekversenyen. A színvonalas vetélkedőn a Szatmári Református Egyházmegye nyolc gyülekezete - Szatmárgörbed, Mikola, Apa, Szatmárnémeti-Németi, Patóháza, Mikola, Erdőd, Szatmár-Kültelek - képviseltette magát.

A Batizi András nevével fémjelzett énekverseny a Református Egyház Énekeskönyvében található zenei örökség ápolása, továbbadása. Résztvevői óvodások, előkészítős diákok és iskolások, azaz az egyes gyülekezetekben élő fiatalok.

A hagyományos díjak mellett számtalan különdíj várt kiosztásra, ilyen volt többek között a Szatmári Református Egyházmegye Különdíja, a Szatmárnémeti Református Gimnázium Különdíja, Szatmári Református Egyházmegyei Tanácsának különdíja, a legifjabbnak járó különdíj, a sajtó különdíja, a Szárazberki Bocskai Kör Különdíja és még sorolhatnánk.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: