2017-01-31 11:01:07• hírek • Kocsis Zoltán

Szerdától megszűnik a környezetvédelmi illeték – és még mi?

Tényleg megszűnik a „taxa"? Autósok százezrei kérdezték hitetlenkedve-reménykedve az elmúlt fél évben Romániában. Nekik (is) írjuk örömmel: február elsejétől tényleg nem kell kifizetni az utóbbi két évben már környezetvédelmi bélyegnek nevezett illetéket. Mint ahogy megszűnik további 102 nem adójellegű illeték is Romániában.

A parlament által októberben elfogadott rendelkezés 1/2017-es törvényként látott napvilágot, február elsején lép életbe és 102 nem adójellegű illeték eltörlését mondja ki.

Ezek közül a legismertebb a még a Tariceanu-kormány által 2007-ben bevezetett, a gépkocsikra vonatkozó első beíratási díj. A Román Autóklub már akkor 130.000 aláírással alátámasztott petíciót juttatott el az Európai Bizottsághoz, diszkriminatívnak nevezve a díjat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a díj a politikai elitbe betagozódott körök érdekeit szolgálja. A kormány 2009-ben és 2012-ben is módosította az illetéket (és annak nevét), egy rövid ideig fel is függesztette, majd 2013 óta környezetszennyezési bélyeg/díj néven szerepelt. 2017 február elsejétől viszont - az Európai Bizottság nyomására - megszűnik. Végre - mondják mindazok, akik autót kívánnak vásárolni.

Összesen 22 olyan illeték tűnik el, amelyek eddig a belügyminisztérium struktúrái által nyújtott szolgáltatások ellenértékeként léteztek.

Az eddigiekkel ellentétben szerdától nem kell kifizetnünk a 10 lejes illetéket az erkölcsi bizonyítványunkért, a 15 lejes illetéket, amennyiben meg szeretnénk változtatni nevünket, a 22 lejt, ha állampolgárságunkat, lakcímünket akarjuk igazolni és a 35 lejt, amennyiben ideiglenes személyigazolványt kívánunk kiváltani.

Jól jár az is, aki ezt követően kíván vezetői engedélyt szerezni. Az A, A1, B, B1 és B+E kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez eddig 6, a C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb és TV kategóriák esetében pedig 28 lejt kellett fizetni. Ezeket ugyanúgy nem kell kifizetni ezek után, mint ahogy azt a 84 lejt sem, amit azon személyek fizettek eddig, akiknek bevonták korábban jogosítványukat vagy már három alkalommal elbukták a vizsgát.

Eltörölték a gépjárművek, utánfutók, pótkocsik beiratási díjait is: a 3,5 tonna alatti járművek esetében 60, a 3,5 tonna fölöttiek esetében 145, az ideiglenes bejegyzésért 9 lejt kellett fizetni, a tesztelés alatt álló modellek próbabeiratása 450 lejbe került.

Kevesebbe kerül az útlevelek kiváltása is 22 lejjel, az ideiglenes utazási igazolvány esetében kikerül a 100 lejes sürgősségi illeték is. Így az öt évig érvényes, 12 évnél idősebbeknek szóló elektronikus útlevél 258 lejbe, a 3 évig érvényes, 12 évnél fiatalabbaknak szóló útlevél 234 lejbe, az egy évig érvényes ideiglenes útlevél 96 lejbe kerül majd.

Februártól nem kell kifizetnünk az 5 lejes illetéket, amennyiben az országos vagy megyei lakosság-nyilvántartó hivatalhoz, a jogosítvány- és gépjárműnyilvántartási hivatalhoz fordulunk valamilyen igazolásért. A prefektúrának sem kell immár kifizetnünk a hitelesítési illetéket. Fizikai személyek 22, jogi személyiségek 44 lejt fizettek eddig, a kérvények iktatása 3 lejbe került.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: