2016-01-05 13:35:39• hírek • Szatmár.ro

Szerdán vízkereszt ünnepe

Vízkereszt ünnepén, a szatmárnémeti székesegyházban tizenegy órától mutat be vízszenteléssel egybekötött szentmisét Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök.

Január 6-án, szerdán vízkereszt, Epiphania Domini, az Úr megjelenésének napja. Az epifánia ünnep tárgya Jézus Krisztus megjelenése volt általában, de a IV. századtól Jézus születésének ünnepe, a karácsony különálló ünneppé vált. Vízkeresztkor nyilvánították ki Jézus születését a pogány népnek. Ennek jelképe: a három napkeleti bölcs - Gáspár, Menyhért és Boldizsár - a betlehemi csillagot követve megjelent Jézus jászolánál, s uralkodónak kijáró tisztelettel hódolt a Kisded és édesanyja, Mária előtt.

A templomokban ilyenkor vizet szentelnek, innen a magyar vízkereszt elnevezés. Az ünnephez tartozik még a vízkeresztet megelőző házszentelés. Ekkor a helybéli plébános meglátogatja híveit, megáldja a házat és annak népét, majd az ajtók szemöldökfájára krétával felírja a G-M-B betűket és az évszámot - újabban matricát helyeznek el.

A szatmárnémeti székesegyházban szerdán, tizenegy órától Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök mutat majd be vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét, melynek végén a hívek vihetnek az idei szenteltvízből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: