2017-08-01 09:18:15• hírek • Kocsis Zoltán

Szerdán lesújt a kánikula Szatmárra is – 20 percenként igyunk egy pohárral!

Voltak ugyan forró napjaink az idén nyáron, az igazi kánikula azonban csak ezt követően éri el Szatmárt: szerdára és csütörtökre narancssárga jelzésű hőségriadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

A meteorológusok szerint kedden elsőfokú, szerdán és csütörtökön pedig másodfokú kánikulariadó lép életbe 15 romániai megyében, többek között Szatmárban is. Ez azt jelenti, hogy nappal 36 és 39 Celsius-fok között alakul a csúcshőmérséklet, és sok helyen éjszaka sem süllyed 20 fok alá a hőmérők higanyszála.

Kedd reggel Darius Filip prefektus megbeszélésre hívta az érintett intézményeket, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat pedig közleményben tájékoztatta a lakosságot a kánikula esetén ajánlott óvintézkedésekről.

A „kánikula-tízparancsolat” egyik legfontosabb tétele, hogy otthonainkat lehetőleg csak kora délelőtt vagy késő délután hagyjuk el, lehetőleg keressük az árnyokos útszakaszokat (főleg ha gyalogosan vagy kerékpárral közlekedünk). A legnagyobb forróság ideje alatt, 11.00 és 18.00 órák körül lehetőleg kerüljük a tömeget, a megerőltető fizikai munkát és semmilyen körülmények között se tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk: napi 1,5-2 literrel, de ajánlott 15-20 percenként meginni egy pohárral, még ha nem is vagyunk szomjasak. Ne fogyasszunk alkoholt, mert az kivonja a vizet a szervezetünkből, de kerüljük a magas koffein (kávé, kóla) és cukortartalmú italokat is. Kerüljük a magas zsírtartalmú állati eredetű élelmiszereket, és a magas kalóriatartalmú ételeket is, fogyasszunk viszont sok friss gyümölcsöt (dinnyét, sárga dinnyét, szilvát) és zöldséget (uborkát, paradicsomot).

Ha mégis kimerészkedünk a tűző napra, viseljünk kalapot, világos színű, természetes anyagokból készült laza ruhákat. És lehetőleg vigyünk magunkkal vizet. Gyereket, állatot ne hagyjunk magára a gépkocsiban, idős ismerőseinkkel pedig tartsuk folyamatosan a kapcsolatot.

Bármilyen nemű rendellenességet, zavart tapasztalunk, forduljunk a háziorvosunkhoz, tanácsolja a mentőszolgálat, amely egy egységgel növeli majd bevethető kapacitásának számát. A Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályán pedig minden szükséges eszközt, gyógyszert készenlétbe helyeznek.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megbízásából az Apaserv sátrat állít fel a Batthyány (Coposu) sétányon, ahol friss vizet osztogatnak. Hasonló sátrat állít a Vöröskereszt a Nagypiac közelében, a Máltai Szeretetszolgálat pedig a Szent József-templom előtt a Sugárúton. Aki csak megszomjazik, az bármely patikába betérhet egy pohár friss vízre, biztosít a szatmári gyógyszertárak egyesülete.

Tekintve, hogy a hőség elsősorban a gyerekekre, az idősekre, az szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre és a terhesekre jelent kiemelkedő veszélyt, fokozottan vigyázzunk az ezekbe a kategóriákba tartozó embertársainkra.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzése szerint az ország nagy részén kánikulai melegre számíthatunk augusztus 10-éig, elszórt záporokra pedig csak augusztus 7-e után van kilátás...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: