2018-10-03 06:27:54• hírek • Bede Emőke

Szerdán ismét szólnak a szirénák

Nem csak Szatmárnémetiben, nem csak Szatmár megyében, hanem országszerte szólnak szerdán a szirénák. Szerencsére ez alkalommal is csak egy egyszerű próbáról van szó, aggodalomra nincs oka a lakosságnak.

A légvédelmi szirénáknak kétségtelenül a második világháborúban volt a legnagyobb szerepe, napjainkban szerencsére ritkán jeleznek komoly veszélyt. Általánosságban elmondható róluk, hogy magas épületekre, oszlopokra vagy tömbházak tetejére szerelik fel őket, jellegzetes alakjuk miatt könnyen felismerhetőek.


Szatmár megyében összesen 167 ilyen jelzőeszközt tartanak számon. Ezek jelentős hányada, összesen 99 darab központilag irányított, azaz egyetlen gombnyomásra bekapcsolhatóak. A fennmaradó 68-at pedig helyileg helyezik üzembe, ha a szükség úgy kívánja. Összesen három jelzésről beszélhetünk: a katasztrófára figyelmeztető 5 felbőgés, a légi előriadót jelző 3 felbőgés, a légiriadóra figyelmeztető 15 felbőgés. A havi gyakorlatok során ezek egyikét tesztelik.


Ami a lefedettséget illeti, 2017 során négy vadonatúj szirénát sikerült beszerezni: kettőt Szatmárnémetiben szereltek fel, a harmadikat Vámfaluban, a negyediket pedig Ráksa községben. Az újonnan vásárolt szirénák ellenére is a megye alig fele, mindösszesen 44,78 százaléka van lefedve a jelzőrendszer által. Szatmárnémetiben és Nagykárolyban azonban 100 százalékos lefedettségről beszélhetünk. A Szamos Sürgősségi Helyzetetk Felügyelősége (ISU) szerint mind a 167 sziréna problémamentesen működik, azaz éles helyzetben bármikor bevethetőek.


Október első szerdáján a légi előriadót tesztelik, azaz 3 felbőgés hallható a 10 óra utáni időszakban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: