2019-01-09 08:51:06• hírek • Bede Emőke

Szerda délelőtt ismét felbőgtek a szirénák

2017 augusztusa óta töretlen lendülettel tesztelik az ország légvédelmi szirénáit, s nem lesz ez másként 2019-ben sem. Mi több, szerda délelőtt ismét betöltötte a várost a már jól ismert hang.

Ezzel kapcsolatban tudni érdemes, hogy a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) adatai szerint megyénk területének alig 45 százaléka tartozik bele a légvédelmi szirénák hatókörébe, így ezeket a zónákat nem is lehetne hangjelzéssel figyelmeztetni, ha például természeti katasztrófa vagy katonai összecsapás közeledne. Az viszont örvendetes hír, hogy a megye két legnagyobb városa, Szatmárnémeti és Nagykároly 100 százalékos lefedettséggel rendelkezik.
 

A legutóbbi adatok szerint Szatmár megye területén összesen 167 szirénát tartanak számon. Ezek közül 99-et az ISU központjából irányítanak, a fennmaradó 68-at pedig helyileg kapcsolják be szükség esetén. Az évente többször ismételt gyakorlatokból az is kiderült, hogy mindegyik eszköz jól funkcionál. Összesen egyébként három jelzésről beszélhetünk: a katasztrófára figyelmeztető 5 felbőgés, a légi előriadót jelző 3 felbőgés, a légiriadóra figyelmeztető 15 felbőgés. A havi gyakorlatok során ezek egyikét tesztelik, január 9-én épp a legutóbbi típusú hangjelzés volt soron.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: