2008-02-25 11:00:08• hírek • Szatmar.ro

Az autonómia kérdése az ország belső problémája

tokes_laszloTőkés László szerint a romániai magyaroknak joguk van az autonómiához.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szombaton, Sepsiszentgyörgyön, a tanács ülésén kijelentette, hogy a romániai magyarok által kért autonómia elsősorban egy belső gondot jelent Romániának.

Tőkés továbbá elmondta, hogy ahogy már korábban javasolta Traian Băsescunak, létre kellene hozni egy reprezentatív kerekasztal-beszélgetést, ahol a románok és a magyarok közös nevezőre juthatnak a magyar közösség helyzetét illetően.

Az elnök szerint a román politikai osztály még mindig a Ceauşescu-féle politikát követi és nem képes ezt a politikát felülvizsgálni. Tőkés hozzátette, hogy kizárólag az autonómia, az egyetértés és a megegyezés révén válik lehetővé az nézeteltérések megelőzése és a kissebségek helyzetének szabályozása egy országon belül.

Tőkés László kiemelte, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása, számára azt az üzenetet továbbítja, legkevesebb közvetett módon, hogy a kisebbségek együttes jogai el lettek ismerve. Hozzátette, ehhez hasonlóan a magyar kissebségnek is joga van ezekhez az együttes jogokhoz, és joga van az autonómiához folyamodni.

SB

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: