2013-05-23 09:34:33• hírek • MTI

Évente harmincezerrel csökken Szerbia lakossága

A természetes fogyás és az elvándorlás miatt évente mintegy harmincezer fővel csökken Szerbia lakossága - számolt be egy belgrádi demográfiai konferenciáról a Danas című szerbiai napilap internetes oldalán szerdán.

A népességfogyás súlyos gondokat okoz Szerbiában: egyre kevesebb aktív korúnak kell eltartania az arányaiban növekvő időseket. A munkaképes lakosság legnagyobb része 55 és 59 év közötti. Egy nyugdíjasra pedig a legújabb adatok szerint 1,47 aktív korú dolgozó jut.

Ljiljana Djordjevic, a szerbiai Központi Statisztikai Hivatal népszámlálásért felelős osztályának vezetője elmondta, hogy a 2012-es népszámlálási adatok szerint 310 ezerrel kevesebben élnek Szerbiában, mint tíz évvel korábban.

A szerbiai lakosság átlagéletkora 42,2 év, az ország egyes déli településein viszont az 50 évet is meghaladja. Két évvel ezelőtt 1458 olyan település volt Szerbiában, ahol egyetlen gyerek sem született.

A természetes fogyás mellett az elvándorlás is problémát okoz, leginkább a szakorvosokat és a fiatal sportolókat csábítják külföldre. Az elmúlt tíz évben több mint 146 ezer, főleg felsőfokú képzettséggel rendelkező szerbiai lakos költözött el az országból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: