2018-06-27 05:38:33• hírek • MTI

Szerbia és Dél-Korea borítaná a papírformát – a brazilok és a németek kárára

Szerbia és Brazília tulajdonképpen ki-ki mérkőzést vív egymás ellen a továbbjutásért, míg a címvédő németeknek le kell győzniük Dél-Koreát. Nem is akárhogy!

 
Németországnak ugyanis legalább két góllal kell fölülmúlnia ázsiai riválisát, ha biztos akar lenni dolgában. 
Az F jelű négyes azon kivételes csoportok közé tartozik, melyekben az utolsó forduló előtt még valamennyi csapatnak van esélye a 16 közé kerülésre.
   
A legjobb helyzetben a hatpontos Mexikó van, mely a németeket és a dél-koreaiakat is legyőzte, s már a svédek elleni döntetlennel is biztosan továbbjut, egy vereség viszont akár a nyolcaddöntőjébe is kerülhet.
   
A német csapat három, kifejezetten halvány félidő után a svéd csapat elleni meccs második játékrészében régi arcát mutatta és az utolsó pillanatokban fordított, amivel a saját kezébe vette a sorsát. Joachim Löw együttesének ugyanis kétgólos, vagy annál nagyobb különbségű siker egészen biztosan továbbjutást ér. Viszont már az egygólos győzelem is veszélyes lehet számára, s figyelnie kell a svéd-mexikói találkozó alakulására.
   
A csoport két európai együttese ugyanis teljesen azonos mutatókkal (3 pont, 3-3-as gólarány) áll a tabellán, s nem elképzelhetetlen egy hármas holtverseny. A helyzet pikantériája, hogy ha mindkettő kikap, akkor Dél-Koreával (0 pont, 1-3), ha nyer, akkor Mexikóval (6 pont, 3-1) lesznek holtversenyben, s megkezdődik a számolgatás. A szabályok szerint elsőként a gólkülönbséget, majd - ha ez is azonos, akkor - a több lőtt gólt veszik figyelembe, s ezt követően vizsgálják az egymás elleni eredményeket, s azon belül a pontokat, gólkülönbséget, több lőtt gólt.
   
Joachim Löw szövetségi kapitány az első mérkőzésen elsősorban a 2014-es világbajnokokra építette csapatát, ám a svédek ellen már változtatott, az egyaránt sokat kritizált Sami Khedira és Mesut Özil is csak a padról nézte társait, s azt, hogy a legutóbbi vb-ről sérülés miatt lemaradt Marco Reusszal, vagy a fiatal Sebastian Rudyval és Julien Brandttal sokkal hatékonyabban működött az együttes játéka, mint velük.
   
"A keret úgy lett összeállítva, hogy több alternatívánk is legyen" - mondta Löw, s jelezte, hogy minden játékosára számít, így elképzelhetőek változások a svédek elleni csapathoz képest is. - "Biztos, hogy olyanokra is szükség lesz, akik eddig még nem jutottak szóhoz."
   
A mexikói-svéd csata előtt mindkét fél fogadkozik. A svédek számára egyértelműen a győzelem a cél, s a nyilatkozatok alapján a kellő önbizalom megvan a játékosokban.  "Elképesztő akarás dolgozik bennünk, nagyon nehéz lesz minket megállítani és megakadályozni, hogy továbbjussunk" - fogalmazott magabiztosan Marcus Berg.
   
A vb-n eddig 14 védést bemutató mexikói kapus, Guillermo Ochoa Berghez hasonlóan nyilatkozott, azzal a különbséggel, hogy szerinte az ő együttese örülhet majd a találkozó végén. "Előre tudtuk, hogy a harmadik meccsen dől majd el minden. Felkészültünk arra, hogy mindhárom összecsapásunkat megnyerjük. Ezt akarjuk véghez vinni" - hangsúlyozta Ochoa.
 
 
Az E csoportban Brazília és Svájc vág neki kedvező helyzetből a szerdai zárófordulónak, de bravúrral még Szerbia is beleszólhat a továbbjutás sorsába.
   
Az ötszörös világbajnok brazilok a moszkvai Szpartak Stadionban találkoznak a szerbekkel, akikkel történetük során 19 alkalommal játszottak - beleértve a Jugoszlávia elleni összecsapásokat is -, s mindössze kétszer szenvedtek vereséget. A dél-amerikai sztárcsapat az utóbbi 13 mérkőzésén nem talált legyőzőre, ráadásul az elmúlt nyolc találkozójából hét alkalommal még gólt sem kapott. A brazilok ugyanakkor nem igazán szeretnek európai riválissal játszani: a selecao csak egyet nyert meg elmúlt hét olyan vb-meccséből, melyen az öreg kontinensről érkezett az ellenfele.
   
A szerdai összecsapáson Brazíliának a döntetlen is elég a továbbjutáshoz. A pontosztozkodás Szerbiának is jó lehet, de csakis abban az esetben, ha a csoport másik mérkőzésén a pont nélkül álló Costa Rica legyőzi Svájcot, ráadásul elképzelhető - a gólkülönbség függvényében -, hogy legalább kétgólos közép-amerikai sikerre lenne szükségük a szerbeknek.
   
Nyizsnyij Novgorodban a legutóbbi világbajnokságon negyeddöntős Costa Rica már csak a szép búcsúban bízhat - története során csak egyszer, 2006-ban maradt pont nélkül a vb-n. A svájciak már egy döntetlennel is biztosítják helyüket a 16 között.
 
 
F csoport:
Mexikó – Svédország 17.00 TVR2
Dél-Korea – Németország 17.00 TVR1
A csoport állása: 1. Mexikó 6 pont, 2-3. Németország, Svédország 3 p. (2-2),, 4. Dél-Korea 0p.
 
E csoport:
Szerbia – Brazília 21.00 Tvr1
Svájc – Costa Rica 21.00 TVR2
A csoport állása: 1. Brazília 4 p (3-1), 2. Svájc 4p (3-2), 3 Szerbia 3., !. Costa Rica 0p 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: