2012-08-04 16:17:53• hírek • Kocsis Zoltán

Már az idén télen sízni lehet Lunaforráson?

Gőzerővel zajlanak a munkálatok Lunaforráson, egyre inkább formát ölt a hosszú évek óta dédelgetett álom, a Szatmár megyei sítelep megépülése. A hatvan millió lejes beruházásnak a tervek szerint jövő nyárra kell elkészülnie, ám ha minden jól megy, akkor már idén is lehet ott sízni - ezt ígérte legalábbis pénteki munkalátogatása alkalmával Adrina Stef, a Szatmár Megyei Tanács (MT) elnöke.

Jelen pillanatban folyik a bekötőút építése, a sípálya kialakítása, a felvonó oszlopai már állnak és készül az elektromos hálózat is. A víz- és kanalizálási hálózat már elkészült. Noha a telep átadására jövő nyáron kerülhet sor, a munkálatok több szegmense már idén elkészül.

A hét hídon átvezető 6,6 kilométer hosszú bekötőútnak valamint a 1,8 kilométeres, a sípályához vezető útnak október végéig el kell készülnie. Mindez 17 millió lejbe kerül. Az 1,8 kilométer hosszúságú felvonó 26 millió lejbe, az elektromos hálózat kiépítése négy millió lejbe kerül.

A sípálya csúcsa az Avas Szfinxe elnevezésű, különleges formát öltő vulkanikus szikla közelében lesz, 1201 méterrel a tengerszint fölött.

Az összesen hatvan millió lejes összköltségvetéssel rendelkező beruházást az MT és az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatal finanszírozza - ezért a látogatáson részt vett Aurelia Fedorca jelenlegi és Nicolae Bura korábbi polgármester, jelenlegi megyei tanácsos. Stef ezúttal is megígérte, hogy lobbizni fog az állam támogatásáért a fejlesztési minisztériumban.

A sítelep környékén különböző magánbefektetések is kilátásban vannak: 7,3 hektár áll kereskedelmi egységek rendelkezésére; két darab, nyolcszáz méter hosszú pálya is lesz kezdők számára; vakációházak, hotelek, motelek, faházak épülnek majd. A tervek szerint sportpályák és egy 120 helyes kemping is várja majd a pihenni vágyókat.

Azt követően, hogy az MT július végi ülésén egy millió lejt vont el a lunaforrási és 1,7 millió lejt a krasznabélteki fürdő beruházásától, a sajtó pedig ezt szóvá tette, Stef néhány nap leforgása alatt mindkét helyszínre kilátogatott, ígérvén, hogy a finanszírozás nincs veszélyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: