2013-07-11 17:17:07• hírek • MTI

Szeptemberben tartja alakuló ülését az RMDSZ nőszervezete

Szeptemberben tartja Kolozsváron alakuló ülését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nőszervezete - jelentették be csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezet kezdeményező bizottságának tagjai.

A szeptemberi országos alakuló ülést megelőzően megalakulnak a nőszervezet területi szervezetei. Hegedüs Csilla, a kezdeményező bizottság egyik tagja elmondta, hogy a szeptemberi alakuló ülésen 200 nő vesz részt. A program és az alapszabály megalkotása, a vezetők megválasztása mellett ez alkalommal létesítenek kapcsolatot a romániai és magyarországi pártok nőszervezeteivel, és partneri megállapodásokat kötnek.

Biró Rozália szenátor, a kezdeményező bizottság egy másik tagja elmondta, eddig is sok nő dolgozott az RMDSZ-ben, ám a számukra létrehozandó szervezeti keret által sokkal láthatóbbá válik a munkájuk.

A nőszervezet többek között a nők aktív közéleti szerepvállalását szeretné elősegíteni. Biró Rozália az MTI kérdésére elmondta, az RMDSZ tagjainak több mint a fele nő, a vezető tisztségekben viszont nagyon alacsony a nők aránya. A szövetség parlamenti frakcióinak egyetlen nő tagja van, a 203 RMDSZ-es polgármester közül mindössze négy nő, a helyi önkormányzati testületekben 12,3, a megyeiekben 13,6 százalékos a nők aránya.

Biró Rozália elmondta, nem törekednek arra, hogy az RMDSZ kvótát szabjon meg a nőknek a vezető testületeiben, de mindenképpen a jelenleginél nagyobb arányban szeretnének jelen lenni az erdélyi magyar politikában.
A szenátor hozzátette, a nőszervezet feladata lesz a sajátos női problémák képviselete, és céljuknak tekintik a család szerepének, összetartó erejének a védelmét is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: