2007-07-31 15:47:15• hírek • István Löchli

Gondok a tankönyvekkel

 Az új tankönyvek évről évre más tananyagot tartalmaznak, míg a diákok egy része a régiből tanul.

Augusztus végére készülnek el országszerte a tankönyvek az általános és középiskolás diákok számára, ám sok esetben a diákok használt könyvekből kell tanuljanak.

Ennek nagy negatívumai vannak, ugyanis a legtöbb esetben a tananyag évről évre változik, ezért a tavalyi könyvek kis százalékban elvesztik érvényességüket. A statisztikai adatok szerint az elsősök mindegyike új tankönyvvel kezdi tanulmányait, ám a másodikosok 25 százaléka, harmadikosok 35, negyedikesek 10, ötödikesek, hatodikosok, hetedikesek és nyolcadikosok 15, kilencedikesek 25, és tizedikesek 35 százaléka kaphat új tankönyveket.

Nagy problémát jelent, hogy a tankönyvekben mindig vannak eltérések, ezért lehetséges olyan eset is, hogy ugyanabba az osztályba járó diák másképpen értelmezhet egy feladatot a tankönyvben leírtak szerint, mint társa. Mivel egy tankönyv használati időtartama hivatalosan négy év, ezért a legjobb megoldás az lenne, ha csak négyévente újítanák meg a tananyagot.

Az új törvények értelmében nem a Tanügyminisztériumnak, hanem a megyebeli tanfelügyelőségnek kell lekérnie a szükséges nyomtatványokat, ugyanis így kiküszöbölik azokat a problémákat, hogy egy tanintézmény vagy több, vagy pedig kevesebb tankönyvet kap. Idén körülbelül 500 ezer lej értékben igényeltek könyveket a diákok számára, mely egész tizedik osztályig ingyenes, ezt követően tizenegy és tizenkettedik osztályban a diákok saját maguk kell megvásárolják a tanuláshoz szükséges könyveiket. A legdrágábbak az angol nyelvű kiadványok, melyekért körülbelül 20 lejt kell fizetni, míg a többi tankönyv ára 3 és 15 lej között mozog.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: