2012-02-27 17:08:07• hírek • Kocsis Zoltán

Egymillió eurós épület – de mi legyen a sorsa?

A Szatmár Megyei Tanács keresi a megoldást, miként lehetne hasznosítani a Petei Határátkelő épületeit, ha  az ország csatlakozik a Schengeni övezethez. Több tízezer eurós beruházással igyekszenek  segíteni a megye megközelítőleg ezer, fogyatékkal élő gyerekének otthoni ápolását – a befektetést kiemelkedően fontosnak nevezte Csehi Árpád.

Az Megyei Tanács (MT) egyik legfontosabb napirendre pontja a Petei Határátkelő épületeiről rendelkezik. „Románia mihamarabbi schengeni csatlakozása reményében szeretnénk felmérni, hogy mi mindent kezdhetünk azokkal az épületekkel", mondta Csehi. „Sok helyütt Európában hagyják tönkremenni az egykori határátkelőket. Másutt viszont igyekeznek hasznosítani. Mi nem szeretnénk veszni egy olyan ingatlant, amely néhány évvel ezelőtt egy millió euróba került", tette hozzá a tanácselnök.

Az MT és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy közös tanulmányt készít, amely azt hivatott megvizsgálni, hogy ezeket az épületeket mire is lehetne felhasználni, amennyiben jelenlegi funkciói megszűnnek.

Segítenek a fogyatékkal élőkön

„A mai tanácsülés legfontosabb pontja, amire a leginkább büszke vagyok, az, hogy sikerült hozzájárulnunk a megye fogyatékkal élő gyerekeinek otthoni ápolásához illetve fejlődésükhöz", mondta a Szatmár Megyei Tanács rendes havi ülése után annak elnöke, Csehi Árpád. Az MT támogatásával ugyanis a Gyerekvédelmi Igazgatóság egy komplett felszerelést nyert, melynek értéke eléri a hetvenezer eurót. Legértékesebb darabja egy Volkswagen típusú mikrobusz, a gyógyászati tárgyak között Legó-játéktól a homoklabdán át a logopédiai tükörig sok minden megtalálható.

Az MT égisze alá tartozó Gyermekvédelmi Igazgatóság egy öt tagú, gyógypedagógusokból, kinoterapeutából és egyéb szakemberekből álló mobil csoportot hoz létre. Ennek célja, hogy könnyebbé tegye a gyerekek otthoni ellátását, illetve igyekszik segíteni fejlődésüket.

A napirendi pontok között szerepelt többek között, hogy a tasnádi Nicolae Balcescu utcán található TBC-Gyógyszertár a Szatmár Megyei Kórház Tüdőgyógyászati Osztályának tulajdonába kerül. A tanácsosok áldásukat adták arra is, hogy Kónya László képviselje az MT-ét a Szatmár Megyei Pszichopedagógiai Központ vezetőségében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: