2013-05-08 16:40:06• hírek • Szatmar.ro

Szeptemberben Nagykárolyban lesz a Diákönkormányzati Szabadegyetem

Május 3-5 között, immáron 9. alkalommal került megrendezésre Gyergyószentmiklóson az Országos Képzéshétvége, a Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetségének (MAKOSZ), illetve a Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HaDiT) szervezésében,.

Az OKH azoknak a diákoknak szól, akik az otthoni diáktanácsnak szeretnének segíteni az által, hogy önmagukat továbbképzik, illetve kapcsolatokat építenek, tudásukat fejlesztik és egy olyan közösség részévé válnak, mely összefogja a Romániai magyar diákság „tenni akaró" részét.

Az IX. Országos Képzéshétvégére több, mint ötven diáktanácsban tevékenykedő középiskolás utazott el Gyergyószentmiklósra.

A rendezvény hivatalos megnyitója péntek délután 19 órakor kezdődött, amelyen Erős Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács alelnöke, Csíki Zoltán, a Salamon Ernő Gimnázium képviselője, Lukács Rajmund, a MAKOSZ elnöke, Ladó Tihamér Zsolt, a MAKOSZ ügyvezető elnöke, és Fodor László, a MAKOSZ külügyi alelnöke, illetve Portik Emerencia, a Salamon DT elnöke köszöntötte a résztvevő diákokat.

Szombaton került sor magára a képzésre, amely segitségével a diákok részletesebb betekintést kaphattak a rendezvényszervezés és szervezetmenedzsment világába Filer Lóránd, a Prisma Egyesület  elnökének előadása révén. Szombat délután három előadás közül lehetett választani, mégpedig motivációs képzés, amelyet Filer Lóránd tartott, játékelmélet, amit Lukács Rajmund, a MAKOSZ elnöke tartott, illetve kommunikációs képzés, amelyet Bagaméri Noémi tartott.

Szatmár megyét tizenegy aktiv diáktanácsos képviselte, ezzel elérve a legnagyobb létszámot, a IX. OKH-n. A képzéshétvégén a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból kilencen vettek részt: Balog Tamás(XII.A), Bereczky Réka(XI.D), Csordás Levente(X.D), Erdei Laura(X.D), Lantos Mercédesz(X.D), Nagy Brigitta(X.B), Kádár Hannelore(VIII), Kádár Petra(XII.A) és Kovács Kitty(X.C). A Hám János Római Katolikus Teológia Liceumból Juhász Patrik XI.A osztályos tanuló vett részt, valamint a Doamna Stanca főgimnáziumot, Staroțchi Norbert(XI.?), a MAKOSZ tagságügyi alelnöke képviselte.

Az OKH ideje alatt véglegesítették a XX. Diákönkormányzati Szabadegyetem (DÖKSZAB) helyszinét, amely  öt év után először nem Bihar megyében kerül megrendezésre, hanem 2013.szeptember elején Nagykárolyban szervezi meg a SZAMEDT (Szatmári Megyei Magyar Diáktanács ) lelkes csapata.

A tábor célja a romániai magyar középiskolás mozgalom aktív tagjai számára olyan általános érvényű, a szervezeti életben felhasználható ismereteket nyújtani, amelyek segítségével a résztvevők nagymértékben növelhetik diákönkormányzati tevékenységük hatékonyságát.

A szabadegyetem sikerét a program eddigi elismertsége és az intenzív, romániai és magyarországi szakértők segítségével elkészített, napi 8-10 órás oktatási program biztosítja. Az itt eltöltött napok alatt a táborlakók különböző tematikájú előadásokon vehetnek részt, mint például szervezetmenedzsment, rendezvényszervezés, érdekvédelem, pályázatírás, karriermenedzsment.

A szatmári delegáltak utiköltségét a Hans Linder, illetve a Caritas állta, és a SZAMEDT ezúton is köszönetét fejezi ki irányukba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: