2009-09-14 16:14:38• hírek • MTI/AP

Szeptember 29-én kezdődik Olmert pere

Szeptember 29-én kezdődik a bírósági eljárás a korrupcióval vádolt Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök ellen - jelentette be az igazságügyi minisztérium hétfőn.

A főügyész augusztus végén emelt vádat  címén.
Ez az első eset, hogy egy volt kormányfőt vád alá helyeznek Izraelben. A volt miniszterelnök, aki ártatlannak mondja magát, tavaly szeptember 21-én lemondott funkcióiról, miután a rendőrség vádemelési indítványt tett ellene. Végül ez év március 31-én távozott hivatalából, miután a februári választások nyomán kinevezték utódját Benjámin Netanjahu személyében.

A három vádpont egyike az, hogy Olmert törvénytelenül kapott Morris (Moshe) Talansky amerikai üzletembertől készpénzt még 2006-os miniszterelnökké választása előtt, Jeruzsálem főpolgármestereként, majd kereskedelmi és iparügyi miniszterként. Olmert azt állította, hogy a pénz törvényes kampány-hozzájárulás volt, a rendőrség szerint viszont kenőpénzt juttatott neki az amerikai üzletember.

A második vádpont, az úgynevezett Rishon Tours-ügy repülőjegyek elszámolásáról szól: eszerint Olmert külföldi utazások után kétszer, sőt többször is elszámoltatta a jegyek árát maga és családtagjai számára. A harmadik vádpont szerint pedig el kell számolnia azzal, hogy hozzá közel álló személyeket helyezett állásba a Beruházási Központ nevű hivatalos szervezetnél.
A volt miniszterelnök - aki 1993 és 2003 között állt Jeruzsálem élén, s 2003-tól 2006-ig volt kereskedelmi és ipari miniszter - tagadja, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna. Szóvivője útján nyilatkozatot adott ki, miszerint bízik abban, hogy végleg tisztára tudja mosni a nevét. Amennyiben elítélik, több év börtönbüntetésre számíthat.


Olmert ellen csalás, hatalommal való visszaélés és jövedelem eltitkolása is a vád
Olmert ellen csalás, hatalommal való visszaélés és jövedelem eltitkolása is a vád


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: