2020-06-12 08:50:56• hírek • MTI

Szeptember 27-én rendezhetik meg az elhalasztott önkormányzati választásokat

Szeptember 27-én rendezhetik meg Romániában a koronavírus-járvány miatt elhalasztott önkormányzati választásokat - a Mediafax hírügynökség értesülése szerint erről elvi egyezség jött létre a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) között.

A két nagy párt csütörtökön közösen terjesztett be törvénytervezetet arról, hogy Romániában november elsejéig hosszabbítanák meg a polgármesterek és önkormányzati képviselők júniusban lejáró mandátumát. A jogszabály tervezete szerint a helyhatósági választások időpontjáról a parlamentnek kell majd sarkalatos törvényben döntenie legalább 60 nappal a voksolás előtt.


A román parlamentnek és államfőnek még tíz nap áll rendelkezésére, hogy felszámolja azt a joghézagot, amely az alkotmánybíróság múlt heti döntése nyomán keletkezett. A taláros testület alaptörvénybe ütközőnek minősítette, és hatályon kívül helyezte azokat a jogszabályokat, amelyekkel a bukaresti kormány, illetve a parlament a koronavírus-járvány miatt meghosszabbította az önkormányzati tisztségviselők június 21-én lejáró mandátumát.


Azzal minden párt egyetértett, hogy a járvány miatt el kell halasztani a választásokat, de vita alakult ki arról, hogy mennyivel. A PSD azt akarta elérni, hogy ne a jobbközép kormány, hanem a parlament baloldali többsége dönthessen az elhalasztott önkormányzati választások időpontjáról. Eddig úgy tűnt, hogy az ellenzéki PSD minél későbbi, a népszerűtlen kormányzati intézkedések miatt leszálló ágba került PNL pedig minél korábbi időpontban érdekelt. Sajtóértesülések szerint most már a PSD is hajlandó elfogadni a korábbi, szeptemberi dátumot.


A szociáldemokraták egy része az év végén esedékes parlamenti választásokig akarta kitolni az önkormányzati voksolást is, hogy a párt - újraválasztásukban érdekelt - polgármestereinek mozgósító erejét a parlamenti helyekért folytatott küzdelemben is kamatoztassák. Az Adevarul című liberális lap értesülése szerint velük szemben - a koronavírus-járvány idején több kezdeményezéssel reflektorfénybe került - Gabriela Firea bukaresti főpolgármester álláspontja kerekedett felül, aki mostani médiaszerepléseit minél hamarabb szeretné szavazatokra váltani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: