2009-11-13 15:46:15• hírek • Tóth Klarissz

Szépségápolás vadgesztenyével

A vadgesztenye, népies nevén lógesztenye vagy bokrétafa, feldolgozott és friss állapotban egyaránt hasznosítható.

A növény levele, kérge és magja a gyógyászati hatóanyagok közkedvelt alapanyagául szolgál. A gesztenyefát különösen virága és szemet gyönyörködtető koronája miatt elsősorban parkokba, temetőkbe vagy nagyobb kertekbe telepítik. A népi gyógyászat keringési- és vénás megbetegedések estén, gyulladásgátlásra és aranyér kezelésére ajánlja.

Jótékony hatásait a szépségipar is felismerte, elsősorban fakérgét és lomblevelét hasznosítják, mivel szaponin- és eszcin tartalma a legjobb gyulladásgátlónak bizonyult. Fürdővízbe téve bársonyossá, puhává és rugalmassá teszi a bőrt, ugyanakkor a reumatikus panaszok hatásos ellenszere. A vadgesztenye leveléből készül teával illetve főzőlével az aknés bőrt kezelik. A fakéreg és a vadgesztenye magja (eszkulin tartalma miatt) a különböző bőrproblémák kezelésére ajánlott. Ugyanakkor a leghatásosabb naptejeket is vadgesztenyéből állítják elő, mivel szinte elnyeli az UV sugarakat, gyulladásgátló hatású és ápolja a kipirosodott bőrt.

Annak ellenére, hogy nyugtatja, kíméletesen ápolja és összehúzza a bőrt illetve a tág pórusokat, többek között szterolt-, rutint- és kempferolt is tartalmazó termése miatt, otthon előállított készítményeket inkább ne használjunk, mivel a mérgező hatóanyagokat házilag nem tudjuk kivonni.


A vadgesztenye leveléből készül főzőlével sikeresen kezelik az aknés bőrt
A vadgesztenye leveléből készül főzőlével sikeresen kezelik az aknés bőrt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: