2019-12-05 08:47:10• hírek • közlemény

Szeplőtelen fogantatás-búcsúk több településen is

A szatmárnémeti Zárda templom, az erdődi Zárdakápolna és a szinérváraljai Szeplőtelen fogantatás templom ünnepli búcsúját hétfőn.

A szeplőtelen fogantatás egy katolikus hittétel, amely szerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül, vagyis eredendő bűn nélkül fogant. Az immakuláció olyan kiváltság, amelyet a római katolikus egyház csak Szűz Mária esetében ismer el. Az egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott, e tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte. Azelőtt csak úgynevezett „ajánlott tétel” volt, de a hívek is kegyelettel ragaszkodtak hozzá.


Szeplőtelen fogantatás titulussal a szatmárnémeti Zárda templom, a szinérváraljai templom és az erdődi Zárdakápolna rendelkezik az egyházmegyében. Mindhárom helyen a búcsúmiséket 9-én, hétfőn tartják.


A szatmárnémeti Zárda templomban már 6-ától triduum kezdődik, vagyis pénteken, szombaton este 6 órától, vasárnap reggel 10 órától felkészülési szentmisék lesznek Simon Attila püspöki titkár, ifjúsági- és ministránslelkész elmélkedéseivel. Ugyancsak ő lesz a hétfő este 6 órától kezdődő búcsú szónoka.


Szinérváralján hétfőn reggel 8 órától román nyelven Turtureanu Róbert máramarosszigeti segédlelkész, 11 órától pedig magyar nyelven Buna János Lajos halmi-nagytarnai i.h. lelkész ünnepi szónoklatával tartják a búcsút. Az erdődi Zárdakápolna búcsúja ugyancsak hétfőn, tizenegy órától lesz, Ágoston Ferenc krasznabélteki plébános szentbeszédével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: