2014-12-09 12:57:32• hírek • Szatmár.ro

Szeplőtelen Fogantatás ünnepe és az ikon őrzője cím továbbadása

December 8-án tovább folytatódott az az imakoszorú, amellyel a nagypeleskei görögkatolikus hívek, a naptári év minden Mária-ünnepén különös tisztelettel adóznak Isten egyszülött Fia édesanyjának, ezzel is kimutatva mennyire fontos számukra a megtalált és restaurált Mária ikon jelenléte.

Ezeken az alkalmakon más és más szónok érkezik, hogy szentbeszédével buzdítsa a templomban összegyűlt híveket. Az Istenszülő Szűz Mária szeplőtelen fogantatása ünnepének vendégei idén Dr. Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész és Dr. Egri László állandó diakónus, orvos-kézsebész voltak. Ők egy másfajta, ezen a környéken eddig ismeretlen igehirdetési formában szóltak a jelenlévőkhöz. A sokak számára szokatlan, ugyanakkor annál magasztosabb és lenyűgöző „szinkron-prédikáció"-val nemcsak hogy emelték az ünnep magasztosságát, de bemutatták miként lehet egy mondanivalót, két különböző elgondolás szerint, egy időben, egy prédikációban megfogalmazni, lelki táplálékot nyújtva és elmélkedésre késztetve a hallgatóságot.

Ez az újfajta szónoklat abban is különleges, hogy ugyanarról a tárgykörről, hasonló gondolatmenetben, párhuzamosan, más-más megfogalmazásban kerül kifejezésre, ügyelve arra, hogy a mondanivaló minél átfogóbban körülírva a témát, megőrizze annak egységességét, és egybehangzóan mindig két személy adja elő. A Szent Liturgia végén a már hagyományossá vált módon továbbadták a vándor-ikont is, valamint az elmúlt évben alapított Istenszülő-ikon őrzője tisztséggel két új tagot tüntettek ki.

Ezt az egy évig tartó tisztséget idén Rus Réka és Suták Nikoletta kapta az egész évi szorgos és következetes templomi szolgálatért, s az ikon iránti imádságos ragaszkodásért. Ehhez a megtisztelő tisztséghez néhány feladat is társult: az ikon őrzése, az ikonnal kapcsolatban történő események védnöksége, az imameghallgatások jegyzőkönyvezése és tanúsítása, a "Vándor-ikon" útjának figyelemmel követése, a cím, következő évben történő odaítélésének felelőse és következő viselőjének kiválasztása, a májusi és októberi ájtatosságok listájának hivatalos összeállítása.

A kb. 18 centiméter széles, kék színű anyagból készült, rojttal és a Peleskei-ikonnal díszített hosszú szalagszerű ruhadarabot, amelyet az őrző visel a templomi szertartások alatt, elődeik adták át nekik. Ez a bal vagy a jobb vállról omlik le egészen deréktájig és arra emlékeztet, hogy annak viselője nem akármilyen megtiszteltetés részese, de védnöke is az egyházközség kincsének.

Ünnepelt a görögkatolikus közösség

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: