2019-09-19 11:23:17• hírek • közlemény/Bede Emőke

Szépkorúan is aktívan: nappali idősközponttal és mobil étkezdével sietnek a szatmáriak segítségére

A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet egy valóban hiánypótló projektet indított útjára, melynek részleteiről csütörtök délelőtt számoltak be a sajtó képviselőinek.

A „Szépkorúan is aktívan” elnevezésű, 126650-es kódszámú POCU/436/4/4 projekt általános célja az életminőség javítása Szatmárnémeti municípiumban két új, idősek számára létrehozandó  szociális szolgáltatás révén, továbbá szeretnék népszerűsíteni az aktív idősödést a szépkorúak egyéni szükségleteihez igazodva, nagy hangsúlyt helyezve az elszigetelődés és az elfoglaltság hiányának megelőzésére, valamint a szegénység és a társadalmi kirekesztettség veszélyének csökkentésére – ismertette a legfontosabb információkat a DAS igazgatója.


Adrian Balaj emellett azt is kifejtette, városunkban igencsak időszerű volt már egy ilyen kezdeményezés, ugyanis a lakosság 12,58 százaléka már a 65-ik életévét is betöltötte. A 2011-es népszámlálás adatai szerint ez 13 ezer személyt jelent, viszont Balaj szerint ez a szám az azóta eltelt években tovább gyarapodott. Sajnos sokan közülük napi szinten szembesülnek a társadalmi izoláció, a szegénység vagy az ágyhoz kötöttség okozta nehézségekkel. Ezen idősek életét hivatott könnyebbé tenni a csütörtökön elindított projekt, melynek pontosabb részleteiről Sopoian Réka, a Caritas programkoordinátora számolt be a sajtó képviselőinek.


Mint elhangzott, a projekt révén szeretnének egy nappali idősközpontot és egy mobil étkezdét is kialakítani. A központ szolgáltatásaiban minimum 124 idős fog részesülni, kik napi nyolc órában kellemesen, egymás társaságában tölthetik el szabadidejüket. A mobil étkezdének köszönhetően pedig minimum 40, ágyhoz kötött idős számára biztosítanak majd kétnaponta meleg ebédet. A szépkorúaknak ezen felül igény szerint pszichológiai tanácsadást is nyújtanak, az otthonukat elhagyni nem képes személyeket pedig a Caritas önkéntesei rendszeresen látogatnák.


A sajtótájékoztatón jelen volt Kereskényi Gábor polgármester is, ki osztotta Adrian Balaj azon véleményét, mely szerint városunkban valóban nagy szükség van a hasonló szolgáltatásokra. Épp ezért örömmel jelentette be, hogy mostanra sikerült helyszínt is találni az idősközpontnak, mely a Jiului utcában, egy egykori fűtőházból lesz kialakítva. Feher Doina alpolgármester a városvezető által elmondottakat azzal egészítette ki, hogy ettől a projekttől függetlenül a közeljövőben szeretnének egy hasonló központot a Szamos jobb partján is kialakítani.


A 2019 júliusa és 2022 júniusa között megvalósítandó, 2.786.616,39 lej értékű projekt társfinanszírozója a 2014-2020-es Humánerőforrás Operatív Programon (POCU) keresztül az Európai Szociális Alap. Bővebb felvilágosítás a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságnál igényelhető: Ilișești utca 4. szám, Szatmárnémeti, Telefon: 0261-714195, E-mail: info@dassatumare.ro.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: