2014-02-10 12:15:17• hírek • Kocsis Zoltán

Szepessy Józsefet díjazta Szatmár megye

A páston és azon kívül elért eredményekért és tetteiért kitüntetésben részesítette Szatmár megye egyik leghíresebb, legeredményesebb szülöttét, Szepessy Józsefet. A korábbi világbajnok vasárnap át is vette az elismerés tárgyi bizonyítékát, az érdemoklevelet.

Szepessy József 1946-ban született Szatmárnémetiben. A vívás csínját-bínját a legendás Csipler Sándor kezei alatt tanulta. Érettségi után a Steauához szerződött, ám 1970-ben visszatért szülővárosába. Miután a hatóságok érthetetlen és megbocsáthatatlan okból kifolyólag megtagadták, hogy elhagyja az országot és részt vegyen a Milánóban rendezett világbajnokságon, Szepessy úgy döntött: az első adandó alkalommal hátat fordít Romániának. Erre 1972-ben adódott lehetőség, minek következtében az 1973-as világbajnokságon már mint a Német Szövetségi Köztársaság versenyzője lett világbajnok.

Pályafutása végeztével a gazdasági területen is sikeresen tevékenykedett, többek között ő a Gazprom orosz energetikai óriás egyik leányvállalatának kelet-európai tanácsadója. Mindemellett soha nem feledte, honnan származik, gyakran jár haza, kapcsolataival igyekszik támogatni a szatmári vívósportot, a német Baden-Württemberg szövetségi köztársaságban pedig becsülettel képviseli Szatmár megyét.

„A lokálpatriotizmus igazi példája, aki szereti a szülőföldjét. Azt követően is, hogy Németországban telepedett le, rendszeresen jár haza, érdeklődik az itthoni eseményekről, örül a sikereinknek, bánkódik a kudarcaink miatt és mindenekelőtt képviseli a szatmáriakat Németországban", áll a megyei tanács méltatásában.

Szepessy József objektív okok miatt nem tud részt venni a hétfő délután 17.00 órai kezdettel a filharmóniában sorra kerülő Szatmári Díjkiosztó Gálán, ezért már vasárnap délután Stahl István „Szatmári pengék - Fejezetek a szatmári vívás történetéből" című könyve bemutatója során átvehette érdemoklevelét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: