2010-10-27 13:57:21• hírek • Szatmár.ro

Szépen szerepeltek a diákok

A Kriza János Országos Ballada- és Mesemondó Versenyt október 21 - 23-a között szervezte meg Sepsiszentgyörgyön az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a Napsugár kolozsvári gyermeklap.

A kilencedik alkalommal meghirdetett országos mesemondó versenyen Szatmár megyét hat tanuló képviselte, a 2009 - 2010-es tanévben megtartott megyei döntő győztesei. A tanulók három korcsoportban versenyeztek: az I-V. osztályosok között Kun Lizbet Karola, a Kismajtényi Általános Iskola II. osztályos tanulója és Katona Lóránd, a Szatmárnémeti 10-es számú Általános Iskola V. osztályos tanulója; a VI-VIII. osztályosok között Maskulik Dávid, a Szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Iskolaközpont VI. osztályos tanulója és Györfi József a Dobrai Általános Iskola VII. osztályos tanulója, illetve a IX-XII. osztályosok között Ivanov Annamária, a Szatmárnémeti Református Gimnázium IX. osztályos diákja és Komsa Tamás X. osztályos diák a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból.

A verseny megnyitójára a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében került sor, ahol Erdélyi Judit, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alelnöke Kriza János gondolatait idézve köszöntötte az egybegyűlteket. A versenyzőknek egy-egy magyar népmesét kellett elmondaniuk kellékek és színészi játék nélkül, árnyaltan, kifejezően, hitelesen, minél közelebb a népi mesemondók stílusához.

A verseny után pedig kézműves foglalkozások sora és táncház szórakoztatta a diákokat a Guzsalyas Játszóház és a Folker együttes közreműködésével.

A záróünnepség előtt múzeumlátogatáson vettek részt a versenyzők és kísérőik: a Gyárfás Jenő Képtár és a Székely Nemzeti Múzeum gazdag anyagát lehetett megtekinteni.

Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője a szó hatalmáról és a szájhagyomány szerepéről beszélt a díjátadó előtt a résztvevőknek, aztán az első díjat nyert mese- és balladamondók előadását élvezhette újra a közönség. Az eredményhirdetés és díjkiosztás után a Szatmár megyei mesemondók két III. díjjal és két dicsérő oklevéllel térhettek haza. Harmadik díjat nyert Komsa Tamás, felkészítő tanára: Bagosi Ilona. Szintén harmadik díjas lett Kun Lizbet Karola, tanítónője: Hám Ildikó Erzsébet. Dicséretet kapott Györfi József, felkészítő tanára: Kallós Anna Mónika, valamint Maskulik Dávid, felkészítő tanára: Czier Andrea.

A mesemondó verseny és a sepsiszentgyörgyi kirándulás élményekben és tapasztalatokban gazdag volt, a kifejező és igényes nyelvhasználatra, az anyanyelv művelésére hívta fel a figyelmet.


Ivanov Annamária, Györfi József, Kallós Mónika
Ivanov Annamária, Györfi József, Kallós Mónika


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: