2007-11-06 15:33:54• hírek • Szatmar.ro

Szép test a terhesség ideje alatt is

A terhesség kilenc hónapja alatt, a nő teste számos változáson megy keresztül.

A terhesség kilenc hónapja alatt, a nő teste számos változáson megy keresztül. Ezek a változások magukba foglalják a bőr, a haj és a fogak szintjét is. Ahhoz, hogy szülés után testünk ne váljon felismerhetetlenné, érdemes gondot fordítanunk ápolására, már a terhesség első hónapjaitól.

Terhességi csíkok – megjelennek minden terhes nőnél és ezek oka a kollagén és a rugalmas szövetek elszakadása. Ezeket a szervezet helyettesíti új szövetekkel, ám ezek sokkal vékonyabbak, így jelennek meg azok a kellemetlen csíkok testünkön. A csíkokat nagy gyakorisággal megtalálhatjuk a hason, melleken, csípőn, lábakon és kialakulásuknak okai lehetnek olyan tényezők mint a kor, a hormonok, az elhízás, a bőr mínősége és az öröklődés. A már kialakult csíkok enyhítésére használhatunk speciális kenőcsöket, a hidratáló, tápláló krémek és olajok mellett, amelyek elősegítik a bőr rugalmasságának megőrzését.

A bőr – Az esetek többségében a terhesség alatt a bőr szárazzá és érzékennyé válik. Ennek oka a hormonok, amelyek csökkentik a bőr zsírtermelését ami a bőr kiszáradásához vezet. Ez a folyamat megkönnyíti a ráncok megjelenését. A szárazság megelőzésére ajánlott minél több hidratálókrémet és lágy, tápláló szappant használnunk.

A Foltok – jelentik a leendő anyuka egyik legnagyobb gondját. A hormonváltozások megnövelik a pigmentáció arányát a test különböző részein, így elősegítik a foltok megjelenését a homlok, arccsont és felsőajak részein. Ahhoz, hogy elkerüljük, illetve csökkentsük az ilyen és ehhez hasonló foltok megjelenését kerüljük a nap káros sugarait. Ha mégis a strandolás mellett döntünk, használjunk emelt védőfaktoros napozókrémeket.

A mellek – térfogata megnő a terhesség ideje alatt és a bőr nagy megpróbáltatásoknak lesz kitéve. Mivel a mellek formáját nem szabályozza semmilyen tartóizom, feszességük nagy mértékben függ a bőr mínőségétől. A rugalmasság megőrzésére végezzünk hidegvizes zuhanyokat, hansúlyt fektetve a mellekre. Ugyanakkor használhatunk speciális krémeket melyeket körkörös mozdulatokkal masszírozzunk bőrünkbe.

A száj – a terhesség ideje alatt fektessünk nagyobb gondot szájunk ápolására. Mossunk fogat háromszor naponta, mivel az adott helyzetben a nyál Ph- értéke is változó, így sokkal nagyobb veszély fenyegeti fogaink egészségét.

A lábak – nagy megerőltetésnek lesznek kitéve a terhesség ideje alatt. A lábak megterhelése miatt sok esetben megdagadhatnak és akár viszerek is kialakulhatnak. A problémák elkerülése végett lefekvés előtt helyezzük lábainkat párnákra, ugyanakkor használjunk hidegzuhanyt a lábak frissítésére és sétáljunk minimum fél órát naponta. A fájdalmak enyhítésére használhatunk különböző krémeket és termékeket, melyek hűs érzést kölcsönöznek fáradt lábainknak.

Szőrtelenítést – nem ajánlatos meleg gyantával végezni a terhesség ideje alatt; ez főleg a viszeres lábakra van káros hatással. Használjunk inkább borotvát, hideg gyantát, vagy borotválógépet, hogy megkíméljük magunkat az adodó kellemetlenségektől.

A hajat – egészen a szülés pillanatáig kell ápolnunk. Normális esetben a hajnak javulnia kell a terhesség ideje alatt, mivel az ösztrogén hatására a haj kevésbé lesz száraz és visszanyeri selymes voltát. Ami a hajfestést illeti, a vélemények megoszlanak. Egyesek szerint a vegyi anyagok nem károsak a hajra a terhesség ideje alatt, mások szerint a bőr természetének változása miatt a haj eltérő módon reagálhat a festésre.

A smink – nem tiltott ebben a periódusban, de tartsuk szemelőtt, hogy bőrünknek szüksége van oxigénre, tehát mértékkel használjunk kozmetikumokat és hagyjuk bőrünket lélegezni.

A fizikai gyakorlatok elhanyagolhatatlanok, mivel segítséget nyújtanak a szöveteknek a felesleges víz eltávolításában és előkészítik az izomrendszert a szüléshez. Legjavasoltabb gyakorlatok a mindennapos séta és az úszás.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: