2011-11-11 23:49:28• hírek • Kocsis Zoltán

Szép magyar búcsú, román zakó Belgiumban

Magabiztos, a várakozásoknak megfelelő arányú győzelemmel búcsúztatta a magyar labdarúgó válogatott Albert Flóriánt valamint a Puskás Ferenc Stadiont: Egervári Sándor csapata 5-0 arányban győzte le Liechtenstein legjobbjait. Románia egy gyenge első és egy valamivel jobb második félidő után megérdemelt vereséget szenvedett Liege-ben.

A kísérleti magyar válogatott, melyben a kezdőben kapott helyet Kádár Tamás, Tőzsér Dániel és Feczesin Róbert is, határozottan kezdte a mérkőzést. Az első percek főszereplője Dzsudzsák Balász volt, aki előbb kihagyta a meccs első helyzetét, majd a 10. percben gólpasszt adott Priskin Tamásnak. Újabb tíz perccel később Tőzsér lőtt állítás nélkül 18 méterről kapura, Peter Jehle csak kiütni tudta a labdát, pontosan Priskin Tamás elé, aki közelről nem kegyelmezett. A viharos kezdés után visszavett a magyar csapat, bár Dzsudzsák, Gera Zoltán és Hajnal Tamás előtt így is adódott-egy két lehetőség. Mint ahogy a vendégek előtt is, ám Bogdán Ádám a 39. percben lábbal védeni tudta Thomas Beck lövését.

A szünet után tovább folyatódott a kényelmes játszadozás és ekkor nem hogy helyzetekig nem jutottak el a magyarok, de védekezésben is dekoncentráltak lettek a játékosok. Egervári cserékkel próbálta felrázni a társaságot, ám egy ideig úgy tűnt, nem jár sikerrel. A 69. percig szinte semmi nem történt. Aztán viszont gyakorlatilag új meccs kezdődött.

Előbb Dzsudzsák hagyott ki egy ziccert, amire Juhász Roland hibája után Beck válaszolt, ám Bogdán egy az egyben ismét védeni tudott. Ettől aztán új lendületet kapott a találkozó, aminek Dszudzsák pazar gólja volt az első jele: a szélső szépen vette át Vanczák Vilmos 50 méteres passzát, majd pazarul átemelte a labdát a kapuson. Alig három perccel később Czvitkovics Péter beadása és Cezgin Bicer kapus hibája után Koman Valdimir gurította az üres kapuba az negyediket. Az utolsó tíz perc Németh Krisztiánról szólt, aki kihagyott két ziccert, ám rendkívül önzetlen módon gólpasszt adott előbb Feczesinnek, majd Dzsudzsának - más kérdés, hogy utóbbi esetben a védők együttes erővel a gólvonalon blokkolni tudtak.

Polverino és Németh harca fotó: mlsz.hu

Szintén kísérletezett Victor Piturca is, aki Razvan Chirichest és Mihai Pintilii-t is a kezdőcsapatban küldte pályára, akárcsak a hosszú idő után lehetőséget kapó Daniel Niculaét. Az első félidőben azonban rosszul sült el a kísérlet: Belgium egy erőteljes, robbanékony, labdabiztos és néhol kreatív játékkal rukkolt elő. Ennek pedig gyorsan meg is lett az eredménye, a 11. percben ugyanis egy szöglet után Daniel van Buyten megszerezte a vezetést. Románia az első félidőben el se találta a kaput, míg a másik oldalon egy pazarul kijátszott szituáció után Nacer Chadli bombázott kapu fölé, majd a 30. percben Axel Witsel hiába talált a kapuba, les miatt, abszolút hibásan, nem adták meg a gólt. A 43. percben aztán román játékos mégis eltalálta a kaput, ám ennek a legkevésbé örülhetett: Anthony vanden Borre bebőrözte Dorin Goian, a középre adását pedig a menteni igyekvő Razvan Cocis saját hálójába csúsztatta.

A szünet után ismét Chadli volt az, aki az első lehetőséget elpuskázta, majd sokáig nem történt semmi. A két csapat elkezdte a cseréket, amitől Románia lendületesebbé vált, a 65. percben pedig egy szép akció után összejött a szépítés: Gabriel Torje húzta meg jobb oldalt, betette középre Ionut Mazilunak, aki lekészítette Niculaénak, ő meg lendületbúl a kapuba bombázta a labdát.

Kilenc perccel később Jan Vertonghent egy kavarodás után csak a kapufa akadályozta meg abban, hogy csapata előnye ismét két gól legyen, az utolsó tíz perc azonban Romániáról szólt. Na meg Jean-Francois Gillet-ről, aki előbb Niculaéval, majd Razvan Rattal szemben mentett. Utóbbi eszén ráadásul kétszer is túljárt: a szélső védő előbb szabadrúgásból, majd pedig tizenegyesből (van Buyten akasztotta Torjét) sem tudott betalálni. Az utolsó perceben a bíró még nem adott meg jogos büntetőt Belgiumnak, amely együttes ezzel együtt 1992 után ismét legyőzte Romániát.

Kedden a magyar válogatott Lengyelországban lép pályára, míg Románia Görögországgal csap össze Ausztriában.

Magyarország - Liechtenstein 5-0
gólok:
Priskin (10., 20.), Dzsudzsák (76.), Koman (79.), Feczesin (89.)

Belgium - Románia 2-1
gólok:
van Buyten (11.), Cocis (43.) illetve Niculae (65.)

A horvátok és az írek gyakorlatilag kijutottak, közel a csehek is

Péntek este a legnagyobb figyelem a pótselejtezőket övezte, ahol nyolc csapat küzd meg négy helyért a jövő évi Európa-bajnokságon.

Bár a négy párharc kiegyenlítettnek ígérkezett, kettő gyakorlatilag máris eldőlt. A legnagyobb szenzációt Horvátország aratta, amely Olic, Madzukic és Corluka találataival 3-0 arányban győzni tudott Törökországban. Szintén közel került a lengyel-ukrán kontinenstornához Írország is, amely Andrews, Walters és Keane duplájával 4-0 arányban nyert Észtországban. A meccs krónikájához tartozik, hogy Stepanovs a 34., Piiroja a 77. percben a kiállítás sorsára jutott. Érdekes, hogy mindkét észt játékosnak hét percre volt szüksége ahhoz, hogy begyűjtsön két sárgát.

Szintén bizakodva várhatja a keddi, montenegrói visszavágót Csehország, amely Pilar és Sivok találataival 2-0-ra nyert odahaza Európa legfiatalabb országa ellen.

Egyetlen olyan találkozó volt, ahol nem született gól, pedig talán ettől várták a leginkább: Bosznia és Portugália gól nélküli döntetlen után folytatja a harcot, ezúttal Lisszabonban.

Törökország - Horvátország 0-3
gólok: Olic (2.), Mandzukic (32.), Corluka (51.)

Észtország - Írország 0-4
gólok: Andrews (13.), Walters (67.), Keane (71., 88. 11-es)

Csehország - Montenegró 2-0
gólok: Pilar (63.), Sivok (90.)

Bosznia-Hercegovina - Portugália 0-0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: