2020-02-24 15:29:53• hírek • Bajnai Botond

Szép eredményekkel büszkélkedhetnek a rákóczis diákok ebben a félévben is

Még javában dübörög az iskolai félév, máris számos szép eredményt zsebelhettek be a különböző tantárgyversenyeken a Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói, ugyanakkor iskolai rendezvényekből sincs hiány a tanintézményben.

Nem telnek eseménytelenül a Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak és pedagógusainak napjai: ha éppen nem egy iskolai rendezvényre, akkor egy, vagy éppen több tantárgyversenyre készülnek a gyerekek, úgy tűnik kifejezetten eredményesen.
Gnándt Zoltán iskolaigazgató szerkesztőségünknek tartott beszámolója során számba vette az elmúlt időszak legjelentősebb iskolai eseményeit, megemlítve a szülőbált, a farsangi mulatságot, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének alakulóülését, és a diákok tantárgyversenyeken elért eredményei közül is jó párat kiemelt.
 

Létrejött a Rákóczi Szövetség helyi szervezete

Mint arról korábban már beszámoltunk, néhány hónapja megalakult a Rákóczi Szövetség Szatmár megyei szervezete, melynek ernyője alatt folyamatosan jönnek létre az iskolai tagszervezetek is. Így történt ez február 24-én a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is. A kizárólag pedagógusokból létrejött csoportosulás célja megegyezik az anyaszervezetével, mégpedig olyan rendezvények és programok szervezése és ezekre támogatás szerzése a Rákóczi Szövetségtől, amelyekkel elősegíthetik a magyar identitás megőrzését és a kulturális értékek ápolását.


Gnándt Zoltán iskolaigazgató az alapítóülést követően elmondta, a magyar tagozaton tanító pedagógusok többsége tagja lett a szervezetnek, melynek elnökének Kótai Mónika történelem szakos tanárnőt választották, alelnök Mihály Adél tanítónő, illetve pénztáros Mihálka Tünde tanítónő lettek. A tisztségek pedig egy évre szólnak. „Innen rajtunk és a kollégákon a sor, hogy kitaláljuk, milyen programokat szeretnénk megszervezni, melyek által rákapcsolódhatunk a Rákóczi Szövetség projektjeire” – fogalmazott az iskolaigazgató.
 

Nagy sikerű szülőbál

Idén sem maradt el az iskola immár hagyományosnak számító, közkedvelt eseménye, a Szülőbál. Idén 4. alkalmához érkezett a rendezvény, melyen a tavalyihoz képest dupla annyian vettek részt, közel 250-en. „Sokáig töprengtünk, milyen időpontot válasszunk a szülőbálnak: hagyományosan a II. félévben szoktuk megtartani, de úgy kellett megszervezzük, hogy ne essen egybe a nagyböjt időszakával, mert a szülőközösségünk összetétele alapján elmondhatom, sok a vallásos szülő, az egyházi előírásokhoz ragaszkodnak, és ebben a szellemben nevelik a gyerekeket is. Ezért esett végül a választás a február 14-ére. Tavalyi évhez képest dupláztunk, közel 250 személy gyűlt össze, aminek köszönhetően a tavalyi helyszín nem is bizonyult volna elégségesnek, új rendezvénytermet kellett választanunk az eseményre. Nem csalódtunk a muzsikában sem, az általunk választott DJ mellett az étterem rendelkezésünkre bocsájtott egy zenekart, akik két órán át élő zenét szolgáltattak. Ez a párosítás remekül eleget tett mindenki ízlésének és igényének. Este 7 órától hajnali 3-ig mulattak a szülők, fantasztikus volt a hangulat” – mesélte elégedetten az igazgató.


A bál bevételeiből (felajánlások, tombolajegyek) idén is szép összeg gyűlt össze, egészen pontosan 8000 lej, amit iskolai célokra fognak felhasználni. „Igaz, az iskola jól néz ki, de ezt folyamatosan rendben kell tartani, ugyanakkor számos technikai eszköz is megérett a cserére (főként az osztályokban működő vetítők), így idén is lesz mire költeni a bálon összegyűlt összeget” – mutatott rá Gnándt.
 

Pazar eredmények születtek a tantárgyversenyeken

A szülőbált megelőzően a Rákóczi Ferenc Általános Iskola hagyományos házigazdája volt a Könyvbarátok megyei vetélkedőjének, melyeket évek óta Rus Annamária és Tivadar Melinda magyartanárnők szerveznek. Az idei megmérettetés nagyszerűen sikerült az iskola csapatai számára, ugyanis az első, a második és a negyedik helyet is sikerült megszerezzék a rákóczis diákok:

I. hely: Szabadkönyvművesek: Rus Lilla, Takács Fanni, Orendi-Schmidt Dóra és Halász Emma. A csapatot felkészítette Rus Annamária.
II. hely: Könyvutazók: Cala Zselyke, Erdei Jázmin, Kabos Réka és Batfalszky Frida, a csapatot felkészítette Rus Annamária.
IV. hely: Tekergők: Sike Hanna, Máté Dóra és Botos Viktória, a csapatot felkészítette Tivadar Melinda.
 

Magyarból jeles!

Az elmúlt hétvégén zajlott a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny, ahol szintén nagyszerű eredményeket értek el az iskola diákjai: a VI. osztályos Rus Lilla első helyezést ért el, míg a VIII. osztályosok közül Botos Viktória második helyezést kapott. Továbbá Kabos Tímea 4., Szerény Eszter 7., Gábor Boglárka Evelin 10., és Mészáros Anna 13. helyen végeztek. Rus Lilla és Botos Viktória bejutott az országos döntőbe.
 

Jó móka a farsang

A februári hónap minden évben a farsang időszakát is jelenti, idén február 7-én szervezték meg az elemi osztályosok farsangi mulatságát. „Egy szintén nagy sikerű rendezvényről beszélhetünk, tündérek, lovagok, titkos-ügynökök, és megannyi ötletes jelmezbe bújt kisdiák lepte el az iskolát, kicsit felforgatva a tanintézményt” – mesélte mosolyogva az igazgató. Elmondta, mindenki nagyon élvezte ezt a napot, melynek végére úgy a diákok, mint a tanítók is kicsit sikerült jobban kifáradjanak mint máskor, de mindenki állította: megérte.
 

További dicséretes eredmények

A második félév a Kisebbségi Román Tantárgyversennyel kezdődött, melyen a VI. C osztályos Rus Lilla első, a VIII. C osztályos Kabos Tímea második helyen végzett, mindketten továbbjutottak a Brăilán megszervezésre kerülő országos döntőre.

A VIII. B osztályos Tóth Kamilla országos harmadik helyezést szerzett a Ionel Teodorescu irodalmi vetélkedőn.

A Brenyó Mihály pontszerző matematikaverseny megyei fordulóján is ügyesen szerepeltek az iskola diákjai: a harmadikos Kárpinszki Benedek dicséretet szerzett (felkészítette Mihálka Tünde tanítónő), a negyedik osztályos Geng Keira III. helyen végzett (felkészítette Baranyai Zsuzsa tanítónő), míg a szintén negyedikes Szeredai Nátánael első helyezést ért el (felkészítette Sebő Noémi tanítónő).
 

Csütörtökön szervezik a nyílt napot

Csütörtökön délelőtt 11 órára várják Baranyai Zsuzsa és Sebő Noémi tanítónők mindazon nagycsoportos óvodásokat, és azok szüleit/nagyszületi, akik érdeklődnek az ősszel induló előkészítő osztályok iránt. A cél, hogy megismerjék az iskola hangulatát, az ott zajló munkát és az ősztől előkészítő osztállyal induló magyar tagozatos tanítónőket. Mese-közeli élményben lesz részük az ellátogató gyermekeknek – ígérik a tanítók, akik bíznak benne, minél többen eljönnek és részt vesznek az iskolai nyílt napon.

 











 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: