2014-03-17 16:18:19• hírek • Szatmár.ro

Szép eredmények a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen

Március 12-16. között Csíkszereda volt a házigazdája a 23. Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. A versenyre mintegy 250 középiskolás és 50 tanár érkezett Magyarországról, Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből. Schefler Gergő, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont X. B osztályos diákjának beszámolója.

Az idei verseny a 23-ik. 2 és 3... érdekes számok. Szatmár megye 2 városának 3 iskolájából összesen 2-szer 3, azaz 6 diák utazott el a rangos eseményre: Fogel Péter (IX. osztály) és Lázár János (XI.osztály) a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, Schefler Barna (IX. osztály) , Boros Zoltán (X. osztály) és Schefler Gergő (X. osztály) a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból, Beiland Arnold (XI. osztály) a Nagykárolyi Elméleti Líceumból. A diákok mellett három tanár is meghívást kapott a versenyre: Olosz Ferenc, Kovács Béla és Koczinger Éva.

A csütörtöki nap a megnyitó és az ismerkedés jegyében telt, no meg némi ismételgetés is belefért. A házigazda Márton Áron Főgimnázium főbejárata előtt elkészült nagy közös fotó után pénteken következett maga a verseny. A négyórás próbatétel után senki nem volt elégedett magával, a tételek nehéznek bizonyultak. Még a délutáni kecsegtető programok, mint a korcsolyázás vagy az uszoda sem tudták feloldani a verseny utáni feszült hangulatot.

Szombaton, március 15-én a társaság három részre bontva ellátogatott a környék nevezetes helyeire, mint amilyen a Szent Anna-tó, a Nyerges tető, Gyimesfelsőlok, az ezeréves határ, Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, ahol együtt ünnepelt a helybéliekkel, és élményekkel telítődve tért haza. Délután a Thalesz tétele a görbült terekben című előadást hallgatva akár arra a következtetésre is juthattunk, hogy az euklideszi geometria használhatatlan, míg este Janne Taller Semmi című művének dramatizálását látva azt a következtetést vonhattuk le, hogy a földön semminek sincs értelme.

Szatmáriak a nemzetközi matematikaversenyen

Azért ezzel nem mindenki értett teljesen egyet. Mindenki nagy izgalommal várta a vasárnapi eredményhirdetést, de megérte, mert a következő eredmények születtek:

IX. osztály: Fogel Péter (tanára Kató Enikő) II. helyezést és ezüstérmet, Schefler Barna (tanára Polcz Zita) III. helyezést és bronzérmet szerzett.

X. osztály: Schefler Gergő I. helyezést és aranyérmet, Boros Zoltán II. helyezést és ezüstérmet szerzett (tanáruk Koczinger Éva).

XI. osztály: Beiland Arnold (tanára Gaskó Gabriella) dicséretet szerzett.

Ha jól meggondoljuk, összesen 5, azaz 2+3 helyezést értünk el. Nem is olyan rossz eredmény a 23. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: