2019-06-06 06:47:27• hírek • Közlemény

Szenvedéstörténeti és üdvtörténeti mozzanatok összefonódásáról a Nemzeti Összetartozás napján

Megemlékezést tartottak Alkotni Trianon Árnyékában címmel a Nemzeti Összetartozás napján Szatmár-Szigetlankán. Istentisztelet, kerekasztal-beszélgetés és versek, énekek hangzottak el az emlékező eseményen.

A Deák téri református templomban a kedden 18 órakor kezdődő istentiszteleten Rácz Ervin hirdette Isten Igéjét a Filemonhoz írott levél 10-től 17-ig terjedő versei alapján. Az Igében említett Onézimusz példáját felhozva, az otthontalanság érzését szertefoszlatni akaró igehirdetésben Jézus hívását tolmácsolta a lelkipásztor: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan!” Nála otthonunk van.

 

Az istentiszteletet követően az Emmaus gyülekezeti házba vonult át az emlékező közösség, ahol Krakkó Rudolf szervező, a Szatmári Híd Egyesület elnöke köszöntése után a Lanka Duó, azaz Papp Krisztina kántornő és Csorvási Mihály énekelte többek között azt, hogy „egy vérből valók vagyunk.”

 

A kerekasztal résztvevői voltak: Molnár Tamás szentendrei író, publicista, képzőművész, Benyhe István budapesti író, nemzetközi diplomata, Kaló Imre szomolyai borász, Makkay József erdélyi író, az Erdélyi Napló főszerkesztője, Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész.

 

A jelenlevők némelyikének elmondása szerint stílusában talán ellentmondásosra, üzenetében azonban nagyon is egyöntetűre sikeredett ez a Trianon-megemlékezés, amely címével ellentétben nem is annyira a nemzeti művészetükben megtapasztalható feldolgozás-kisérletekre összpontosított, mint inkább a magyarság mai közérzetének értelmezésére. A meghívottak közül talán Benyhe István adta meg a leírás és értékelés két kulcsszavát, amikor szenvedéstörténeti és üdvtörténeti mozzanatok összefonódásáról beszélt.  Az érzelemgazdag és vallomásszerű beszélgetés közben Makranczi Krisztina, Bumbár Márton és Seres Ferenc szavalt, végül borkóstolóra került sor, a Kaló Imre által előállított csúcsminőségű borokból.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: