2014-04-27 16:20:23• hírek • MTI

Szentté nyilvánították XXIII. János és II. János Pál pápát

Szentté nyilvánította XXIII. János és II. János Pál pápát Ferenc pápa vasárnap Rómában nyolcszázezer hívő előtt. Ez az első eset, hogy egyszerre két pápát kanonizáltak, s példátlan az is a történelemben, hogy a szertartáson egyszerre két élő pápa legyen jelen, a szentté avatási mise bemutatásában ugyanis Ferencen kívül a tömeg által ugyancsak nagy szeretettel üdvözölt XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vett.

A szentté avatási rítusra a szertartás elején került sor, 150 bíboros, 1500 püspök és a világ minden tájáról érkezett 6000 pap részvételével, két tucat államfő, illetve uralkodó, tíz kormányfő és számos miniszter, összesen 93 ország delegációjának jelenlétében. A magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezette, a küldöttségben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokolt Rómába.

A mise előtt egy órával, vasárnap délelőtt 9 órára teljesen megtelt a római Szent Péter tér és Rómának az ezt övező része. A Szent Péter térre vezető kapukat fél hatkor nyitották meg. Hét órára megtelt a tér zarándokokkal, kilenc óra előtt már a Szent Péter tértől az Angyalvárig haladó sugárút is zsúfolásig megtelt emberekkel. A tömeg megtöltötte a Vatikánt övező utcákat és a közeli Tevere folyó partját is. A zarándokok rengetegében a világ számos nemzetének képviselőit és zászlóit lehetett látni. A fiatalabbak közül sokan az éjszakát hálózsákban a Vatikán környéki utcákban töltötték.

Az M1 és a Duna World televízió által élőben közvetített szertartás elején Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási kongregáció prefektusa a posztulátorok kíséretében a pápa elé járult és egymás után háromszor kérte Boldog XXIII. János (1958-1963) és II. János Pál (1978-2005) szentté avatását. Az egyházfő a harmadszori kérelem után elmondta a szentté avatás ünnepélyes formuláját, amellyel kiterjesztette az új szentek tiszteletét az egész világegyházra.

"Hosszas gondolkodás után, többször is Isten segítségét kérve és meghallgatva sok testvérünk véleményét a püspökségben, szentté nyilvánítjuk és szentként határozzuk meg Boldog XXIII. Jánost és II. János Pált, beírjuk nevüket a szentek katalógusába, és elrendeljük, hogy az egész egyházban odaadóan tiszteljék őket a szentek sorában" - mondta a hivatalban lévő katolikus egyházfő, akinek bejelentését hatalmas ovációval és dübörgő tapssal fogadta a tömeg. Ezzel egyidejűleg Róma-szerte megkondultak a templomok harangjai.

A szentté avatás után a Szent Péter-bazilika előtt felállított szabadtéri oltárhoz vitték XXIII. János és II. János Pál pápa relikviatartóit. XXIII. János testéből egy apró darab került az ereklyetartóba, II. János Pálnak pedig néhány csepp vére. II. János Pál pápa relikviatartóját Floribeth Mora Díaz, az a Costa Rica-i asszony adta át Ferenc pápának, akivel a lengyel pápa csodát tett: az asszony a pápához intézett imának köszönhetően gyógyult meg. XXIII. János ereklyetartóját rokonai vitték az oltárhoz.

A Szentté avatási kongregáció prefektus bíborosa hálát adott Ferenc pápának a szentté avatásért, felcsendült az örömének, és innentől folytatódott az ünnepi szentmisék rendes menete.

A szentté-avatás alkalmából megtelt a Szent Péter Tér

Ferenc pápa homíliájában arról beszélt, hogy XXIII. János a Szentléleknek való szófogadás, II. János Pál pápa pedig a család pápája volt, s ekként segítettek helyreállítani és a kor valóságához igazítani az egyház eredeti küldetését. A katolikus egyházfő rámutatott: "bátor ember" volt mindkét szentté avatott két pápa, mert nem féltek szembenézni az ember szenvedésével és sebeivel, ezáltal tanúbizonyságát adva az egyháznak és a világnak Isten jóságáról és könyörületességéről. "Az új szentek XX. századi püspökök és pápák voltak. Ismerték a század tragédiáit, de nem hagyták, hogy azok maguk alá gyűrjék őket, erősebb volt bennük Isten, a hit az ember megváltójában és a történelem urában, Jézus Krisztusban" - mondta.



Az egyházfő azt kívánta, hogy a két új szent járjon közbe annak érdekében, hogy a jelenlegi két szinódusi évben az egyház engedelmesen kövesse a Szentléleket a család lelkipásztori szolgálatában. "Mindketten tanítsanak minket arra, hogy ne botránkozzunk meg Krisztus sebhelyein, behatoljunk az isteni irgalmasság misztériumába, amely mindig remél, mindig megbocsát, mert mindig szeret" - mondta Ferenc.

A szertartás végén a hívek már imáikba foglalták a két új szent nevét. "Imádkozzunk Szent XXIII. János közbenjárására Istenhez, hogy szakítsa ki a gyűlölet és az erőszak spiráljából a népek vezetőinek gondolatait és döntéseit. (...) Szent II. János Pál közbenjárására imádkozzunk, hogy az Atya élessze fel a szenvedélyt az emberi méltóság iránt a kultúra, a tudomány és a politika világában" - idézett az imából a Vatikáni Rádió magyar adása.

XXIII. János és II. János Pál "kitörölhetetlenül hozzájárult a népek fejlődéséhez és a béke ügyéhez" - mondta később a szertartást záró, a zarándokoknak a részvételt megköszönő szavaiban a katolikus egyházfő. Ferenc pápa a hatóságoknak is megköszönte, hogy segítettek biztonságosan lebonyolítani a nagyszabású szertartást.
A magyar köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita kíséretében vett részt az eseményen. A szertartás után az elnök az államfők sorában Ferenc pápa elé járult és néhány mondatot váltott az egyházfővel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: